Χωρίς το Καζακστάν ο Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη;

Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2008 09:49

Το Καζακστάν οριστικοποίησε τις προθέσεις του αναφορικά με τη μεταφορά πετρελαίου προς την αγορά της Ευρώπης με αποτέλεσμα να παγώσει την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας πετρελαίου στο Τσεϊχάν και να αναβάλει τη συμμετοχή της στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης, υποστηρίζει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RusEnergy, επικαλούμενο πηγές της κρατικής εταιρείας του Καζακστάν, KazMunaiGaz.

Υπενθυμίζεται πως 2007 το Καζακστάν είχε υποσχεθεί στη Ρωσία (η οποία ελέγχει το 51% του αγωγού) την εξασφάλιση 17 εκατ. τόνων πετρελαίου προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική τροφοδότηση του αγωγού. Πρόκειται για το 50% περίπου του συνολικού μεταφορικού δυναμικού του αγωγού και παράλληλα την ελάχιστη ποσότητα πετρελαίου που είναι αναγκαία προκειμένου να εξασφαλιστεί η εγγύηση των πιστώσεων για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του έργου.

Η εταιρεία Trans Balkan Pipeline BV (που θα αναλάβει την κατασκευή και τη διαχείριση του αγωγού) δεν έχει ενημερωθεί σχετικά με τις προθέσεις του Καζακστάν θα αποσυρθεί από το έργο, σχολίασε ο κ. Λιουμπομίρ Ντέντσεβ, εκτελεστικός διευθυντής της βουλγαρικής εταιρείας BulgarGaz Holding (η οποία μοιράζεται μαζί με την Texhnoexportstroi τη βουλγαρική συμμετοχή στο έργο), προσθέτοντας πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για την απόσυρση της KazMunaiGaz από το έργο καθώς η Trans Balkan Pipeline BV εργάζεται σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Έως τα τέλη του 2008 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ανανέωση της μελέτης για την κατασκευή του αγωγού, καθώς όπως επισημαίνει ο κ. Ντέντσεβ «οι χάρτες είναι παλιοί, ενώ στην προηγούμενη τροχιά του αγωγού υπάρχουν νέα μέσα επικοινωνίας και θα πρέπει να αξιολογηθεί εάν επιβάλλεται διόρθωση της τροχιάς».

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα