Προσπάθειες από Ιαπωνία, Κίνα να καθησυχάσουν τις αγορές

Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2008 08:08
UPD:09:29

Ποσό ύψους 2,5 τρισ. γιέν (24 δισ. δολάρια) διοχέτευσε στο τραπεζικό σύστημα η Bank of Japan, ενώ η Κίνα μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού, σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τις αγορές παγκοσμίως μετά την πτώχευση της τέταρτης μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας των ΗΠΑ, Lehman Brothers Holdings.

Χθες η Federal Reserve διοχέτευσε 70 δισ. δολάρια στο τραπεζικό σύστημα, το υψηλότερο ποσό από τον Σεπτέμβριο του 2001, και σήμερα ενδέχεται να προχωρήσει σε μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού. Η Κίνα, από την πλευρά της, μείωσε τα βασικά επιτόκια για πρώτη φορά σε έξι χρόνια και ενδέχεται να κάνει και άλλη μείωση.

Τα ιαπωνικά ομόλογα κινήθηκαν ανοδικά, ωθώντας την απόδοση των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας, εν μέσω ανησυχιών ότι η κρίση στις πιστωτικές αγορές θα επιδεινωθεί. Παγκοσμίως οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί έχουν εμφανίσει ζημίες 510 δισ. δολαρίων από τα ενυπόθηκα δάνεια.

Η Bank of Japan διοχέτευσε σήμερα συνολικά 2,5 τρισ. γιέν στο τραπεζικό σύστημα με δύο αποφάσεις της. Η σημερινή αύξηση της διοχέτευσης κεφαλαίων ήταν η πρώτη από τις 30 Ιουνίου και η μεγαλύτερη από τις 31 Μαρτίου όταν η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας διοχέτευσε στην αγορά τρία τρισ. γιέν.

Χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η Τράπεζα της Αγγλίας και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας διοχέτευσαν κεφάλαια στην αγορά. Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε τα επιτόκια δανεισμού ενός έτους στο 7,20% από 7,47%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα