Γ. Αλογοσκούφης: Λίγα, απλά και ήπια τεκμήρια

Σύντομα οι ανακοινώσεις
Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2008 11:23

Στοχεύουμε σε τεκμήρια λίγα, απλά και ήπια επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, σε συνέντευξή του στο ρ/σ Σκάι.

Πρόσθεσε επίσης ότι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν το συντομότερο δυνατό, πριν από την κατάθεση του Προϋπολογισμού.

Ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνισε πως «ό,τι φορολογικά μέτρα χρειαζόντουσαν περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε», ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε πως δεν αρκεί η φορολογία στα τσιγάρα για να λυθούν τα δημοσιονομικά προβλήματα.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός δήλωσε ότι τα νέα τεκμήρια που σχεδιάζει η κυβέρνηση, θα είναι «λίγα, ξεκάθαρα και δίκαια» τα οποία δεν θα στοχεύουν σε μισθωτούς, συνταξιούχους, σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά όπου εμφανίζεται πλούτος και δηλώνονται ελάχιστα εισοδήματα.

Ο κ. Αλογοσκούφης παράλληλα χαρακτήρισε "αυθαίρετα, υπερβολικά και αποκυήματα φαντασίας όλα όσα λέγονται και γράφονται αναφορικά με την επαναφορά των τεκμηρίων", λέγοντας ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, κάτι που θα γίνει μετά τη συνεδρίαση του "Εθνικού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής". Δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του, είπε χαρακτηριστικά «στοχεύουμε σε τεκμήρια ήπια, λίγα, ξεκάθαρα και δίκαια, που δεν θα έχουν στόχο τα χαμηλά εισοδήματα, αλλά τις κραυγαλέες περιπτώσεις, όπου δηλώνονται λίγα αλλά καταναλώνονται πολλά».

Σε ό,τι αφορά δε στις πληροφορίες για νέες φορολογικές παρεμβάσεις, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έχουν εξαντληθεί σε όσα προβλέπονται στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή και απομένει μόνο η καθιέρωση των νέων (;) τεκμηρίων και η διαδικασία εφαρμογής τους.

Ο στόχος

Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι να προσδιορίζεται ένα ελάχιστο εισόδημα για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων (ελεύθερους επαγγελματίες κ.λπ.), με βάση, το κόστος συντήρησης των αυτοκινήτων που κατέχουν, των εξοχικών κατοικιών, του κόστους των διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία και κάθε άλλη δαπάνη που μπορεί να αποδείξει την ύπαρξη εισοδήματος, αλλά και θα είναι εύκολη στον προσδιορισμό της από την εφορία, μέσω των διασταυρώσεων.

Εκτιμάται, πάντως, ότι οι χθεσινές καθησυχαστικές δηλώσεις του ΥΠΟΙΟ, αποσκοπούν στην κάμψη των αντιδράσεων, που προκάλεσαν οι αρχικές εξαγγελίες για επαναφορά των τεκμηρίων, κάτι που αποτυπώθηκε και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά στην επιβολή του ΕΤΑΚ, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η Εκκλησία έχει ήδη υποβάλει σχετική δήλωση, κάτι που δεν έχουν ακόμη πράξει οι Μονές της χώρας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα φροντίσει να εφαρμοστούν προς κάθε κατεύθυνση οι διατάξεις του νόμου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα