ΟΟΣΑ: Η ρευστότητα μείζον ζήτημα για τις χρηματοοικονομικές αγορές

Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2008 16:27

Η ρευστότητα αποτελεί σημαντικότερο θέμα για τις χρηματοοικονομικές αγορές απ’ ό,τι οι μειώσεις των επιτοκίων, μετά την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers, επισήμανε την Τρίτη ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ¶νχελ Γκουρία.

«Το θέμα των επιτοκίων σήμερα… είναι ίσως λιγότερο σημαντικό σε σχέση με τη ρευστότητα», υποστήριξε ο Γκουρία, μιλώντας σε συνέδριο στο Λονδίνο. Παρόλα αυτά, όπως συμπλήρωσε, μια μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, αν και ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, οφείλεται σαφώς στις τιμές του πετρελαίου. Γι’ αυτό το λόγο, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να εστιάσουν περισσότερο στην προστασία του χρηματοοικονομικού συστήματος παρά στον πληθωρισμό, υποστήριξε.

Ο Γκουρία διευκρίνισε επίσης ότι ο ΟΟΣΑ δεν αναμένεται να «κόψει» τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη μετά τη χρεοκοπία της Lehman, ωστόσο αυτή είναι πιθανό να επηρεαστεί από την κρίση. Όπως προέβλεψε, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα αρχίσει να ανακάμπτει στο δεύτερο εξάμηνο του 2009, ενώ η ανάπτυξη στις χώρες του ΟΟΣΑ θα ανέλθει σε περίπου 3% το 2010.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα