Σε θετικό έδαφος η Wall Street

Παρέμεινε στο κόκκινο η Ευρώπη
Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2008 00:01
UPD:00:05

Η απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της στη χθεσινή συνεδρίαση, μία ημέρα μετά τη χρηματοοικονομική «καταιγίδα» που σάρωσε τις αγορές, απογοήτευσε τους επενδυτές, οι οποίοι περίμεναν μείωση.

Η Wall Street ευελπιστούσε σε μία επιτοκιακή μείωση τη στιγμή που κορυφώνονταν οι ανησυχίες για το μέλλον του ασφαλιστικού κολοσσού American International Group (AIG) και μετά τη χειρότερη πτώση μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001 που γνώρισαν προχθές οι αμερικανικές μετοχές.

Ωστόσο, οι φήμες ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει να διευρύνει την οικονομική στήριξη στην AIG επισκίασαν τις ανησυχίες με αποτέλεσμα να σταθεροποιηθεί η αμερικανική αγορά, όπως είχε γίνει και λίγο μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης.

Oι δείκτες Dow Jones και Nasdaq σημείωσαν άνοδο κατά 1,30% και 1,28% αντιστοίχως.

Η Ευρώπη έμεινε και χθες στο «κόκκινο» με τις μετοχές να κλείνουν στα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2005 καθώς κλιμακώνονται οι ανησυχίες για το μέλλον του AIG και με τον κλάδο εμπορευμάτων να συμπαρασύρεται από τη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών πετρελαίου και μετάλλων.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 2,5%, διευρύνοντας τις απώλειές του 3,6% τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα από τις αρχές του έτους έως σήμερα να υποχωρεί 28%. Αντίστοιχη πτώση 2,6% σημείωσε και ο δείκτης DJ Stoxx 600.

Στο μέσον της «καταιγίδας» εξακολουθεί να βρίσκεται ο τραπεζικός τομέας με τη μετοχή της ελβετικής UBS να υποχωρεί 21%, από τη στιγμή που το διατραπεζικό κόστος δανεισμού σε δολάρια εκτινάχθηκε στα ύψη. Απώλειες μεταξύ 10% έως 12% σημείωσαν και οι μετοχές άλλων μεγάλων τραπεζικών ομίλων της Ευρώπης.

Την ίδια στιγμή, η πτώση 70% στα τριμηνιαία κέρδη της Goldman Sachs ενέτειναν τις ανησυχίες των επενδυτών για την ευρωστία του χρηματοοικονομικού συστήματος. Από τους επιμέρους δείκτες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 3,4%, ο DAX στη Φραγκφούρτη έχασε 1,6% της αξίας του ενώ ο CAC 40 του Παρισιού 2%.

Στο Τόκιο ο δείκτης Νikkei υποχώρησε 5% σε χαμηλά τριών ετών, ενώ την ελεύθερη πτώση τους συνέχισαν και οι αναδυόμενες χρηματιστηριακές αγορές με προεξέχουσα τη Ρωσία, όπου η χθεσινή ημέρα χαρακτηρίστηκε «Μαύρη Τρίτη», αφού οι ρωσικές μετοχές γνώρισαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της τελευταίας δεκαετίας, εξέλιξη που κατέστησε επιτακτική έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη με σκοπό την αποκατάσταση της ομαλότητας στην αγορά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα