Σανίδα σωτηρίας στην AIG

Δάνειο 85 δισ. δολ. από Fed
Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2008 08:05
UPD:10:44
Reuters

Μετά τη χρεοκοπία της Lehman Brothers και την αναγκαστική πώληση της Merrill Lynch, η American International Group απέφυγε προς το παρόν την κατάρρευση, συμφωνώντας να λάβει δάνειο ύψους 85 δισ. δολαρίων από την αμερικανική κυβέρνηση, με αντάλλαγμα την πλειοψηφία των μετοχών της.

Ειδικότερα, η AIG παραχωρεί μερίδιο 79,7% στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Όπως ανακοινώθηκε, τα υψηλόβαθμα στελέχη της, συμπεριλαμβανομένου και του διευθύνοντος συμβούλου της, Ρόμπερτ Γουίλουμσταντ, αποχωρούν. Επικεφαλής της εταιρείας θα είναι ο CEO της Retired Allstate, της μεγαλύτερης εισηγμένης εταιρείας ασφάλισης κατοικιών και αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, Έντουαρντ Λίντι, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg.

Το διετές δάνειο από τη Fed αναμένεται να βοηθήσει την AIG να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι τμήματα της εταιρείας θα πουληθούν για την αποπληρωμή του χρέους. Η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα άσκησης βέτο στο θέμα των μερισμάτων προς τους κατόχους κοινών και προνομιούχων μετοχών. Σημειώνεται ότι οι κοινές μετοχές της AIG έχουν υποχωρήσει από τις 11 Σεπτεμβρίου κατά 79% και από τις αρχές της χρονιάς κατά 94%.

Η συμφωνία, την οποία στήριξε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας, ίσως καταφέρει να εμποδίσει την πρόκληση χάους στις αγορές και την κατάρρευση και άλλων εταιρειών. Σε περίπτωση κατάρρευσης της AIG, οι ζημίες θα ανέρχονταν συνολικά σε 180 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την RBC Capital Markets.

Όπως αποκάλυψαν αξιωματούχοι της Fed σε δημοσιογράφους, το δάνειο δεν απαιτεί πώληση περιουσιακών στοιχείων ή τη ρευστοποίηση της εταιρείας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Fed στήριξε την AIG, σε αντίθεση με την Lehman Brothers Holdings, η οποία κήρυξε πτώχευση αυτήν την εβδομάδα, επειδή οι αγορές ήταν περισσότερο προετοιμασμένες για αυτό.

Το σχέδιο διάσωσης της AIG από την κυβέρνηση των ΗΠΑ έρχεται σε χρονικό διάστημα λιγότερο των δύο εβδομάδων μετά την ανάληψη του ελέγχου των Fannie Mae και Freddie Mac, καθώς οι ζημίες από τα ενυπόθηκα δάνεια έφεραν σε δεινή θέση τις εταιρείες.

Ο εκπρόσωπος της AIG, Πίτερ Τούλουπμαν, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, σημειώνοντας ότι η εταιρεία ετοιμάζεται να εκδώσει σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι η AIG απέρριψε κοινή επενδυτική προσφορά των Allianz και J.C. Flowers στις 14 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Η Allianz, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ευρώπης, και η αμερικανική J.C. Flowers πρότειναν την επένδυση ώστε να αποφευχθεί η ρευστοποίηση της ΑIG.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα