Χ.Α.: Τροποποίηση κανονισμού λόγω δυσμενούς συγκυρίας

Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2008 17:23

Την τροποποίηση του Κανονισμού με σκοπό την υιοθέτηση διαδικασίας αναπροσαρμογής των ποσοστών εμπορευσιμότητας στις τακτικές εξαμηνιαίες αναθεωρήσεις αποφάσισε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του Χ.Α. κατά τη σημερινή του συνεδρίαση.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Χ.Α., η απόφαση αυτή ελήφθη με γνώμονα το γεγονός ότι δεδομένης της αρνητικής συγκυρίας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές η εφαρμογή των υφιστάμενων ποσοστών εμπορευσιμότητας θα είχε ως συνέπεια τη μεταφορά πολλών εισηγμένων εταιριών από την κατηγορία της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης στην κατηγορία της Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης και από την κατηγορία της Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης στην κατηγορία της Χαμηλής Διασποράς, Εμπορευσιμότητας και Ειδικών Χαρακτηριστικών.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποφάσισε ότι θα μπορεί να αναπροσαρμόζει τα προβλεπόμενα ποσοστά εμπορευσιμότητας έως ποσοστό ± 30%, λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές μεταβολές στον όγκο συναλλαγών της αγοράς και εν γένει τις συνθήκες που επικρατούν στις κεφαλαιαγορές κατά μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Με βάση τα παραπάνω, τα ποσοστά που θα χρησιμοποιηθούν για την τρέχουσα αναθεώρηση προσδιορίζονται ως εξής:

Για την παραμονή στην κατηγορία της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης το ποσοστό εμπορευσιμότητας διαμορφώνεται σε 10%.

Η άμεση μεταφορά στην κατηγορία της Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης θα πραγματοποιείται όταν το ποσοστό της εμπορευσιμότητας είναι μικρότερο του 10%.

Η άμεση μεταφορά στην κατηγορία της Χαμηλής Διασποράς, Εμπορευσιμότητας και Ειδικών Χαρακτηριστικών θα πραγματοποιείται όταν το ποσοστό της εμπορευσιμότητας είναι μικρότερο του 3%.

Επιπλέον, παύει να ισχύει το κριτήριο της μεταφοράς μιας μετοχής από την κατηγορία Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης στην κατηγορία Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης στην περίπτωση που η εμπορευσιμότητά της για 2 διαδοχικές αναθεωρήσεις είναι μικρότερη του 20% και μεγαλύτερη του 15% - κίτρινη κάρτα.

Οι αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή από την προσεχή τακτική αναθεώρηση του Οκτωβρίου 2008 και τελούν υπό την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Όσον αφορά τα κριτήρια της κεφαλαιοποίησης και της διασποράς παραμένουν ως έχουν.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα