Αντιπροσωπεία της Gazprom στην Ουγγαρία για τον South Stream

Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2008 18:50

Αντιπροσωπεία της OAO Gazprom με επικεφαλής τον Vlada Rusakova, Διευθυντή του Τμήματος Στρατηγικής Ανάπτυξης και Mέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, πραγματοποίησαν σήμερα επίσκεψη στη Δημοκρατία της Ουγγαρίας.

Ο κ. Rusakova συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ουγγρικής τράπεζας MFB, János Erős, προκειμένου να συζητήσουν την προετοιμασία της μελέτης σκοπιμότητας αναφορικά με την κατασκευή του τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου South Stream στην Ουγγαρία.

Η μελέτη σκοπιμότητας θα αποτελέσει μέρος της συνολικής μελέτης σκοπιμότητας ολόκληρου του έργου South Stream, που περιλαμβάνει τη Ρωσία και τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μία λίστα δεδομένων, καθώς και σε ένα προγραμματισμό ολοκλήρωσης των εργασιών, ενώ έλαβαν υπόψη τους διάφορες διαδρομές για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Ουγγαρίας.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν σε επόμενη συνάντηση στη Μόσχα.

Συνοπτικά:

Η Ρωσία ξεκίνησε να προμηθεύει την Ουγγαρία με φυσικό αέριο το 1975. Η Gazprom ελέγχει περίπου το 70% των εισαγωγών αερίου της Ουγγαρίας. Το 2007 η ΟΟΟ Gazprom Export προμήθευσε την Ουγγαρία με περίπου 7,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο. Στην παρούσα φάση το ρωσικό αέριο μεταφέρεται μέσω της Ουγγαρίας στη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία.

H OAO Gazprom και η Ιταλική εταιρεία ENI υπέγραψαν ένα μνημόνιο συνεργασίας για την υλοποίηση του έργου South Stream στις 23 Ιουνίου, 2007.

Το τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου που θα περνάει από τη Μαύρη Θάλασσα θα έχει μήκος 900 χλμ., με μέγιστο βάθος άνω των 2000 μ. Η προβλεπόμενη χωρητικότητα του έργου είναι περίπου 31 δισ. κυβικά μέτρα. Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου South Stream προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2013.

Το Φεβρουάριο του 2008, η Ρωσία και η Ουγγαρία υπέγραψαν μια διακυβερνητική συμφωνία που προβλέπει τη σύνδεση της Ουγγαρίας με το έργο South Stream.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα