ΣΕΒ: Μνημόνιο Συνεργασίας με Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας ΗΠΑ

Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2008 19:16

Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη σήμερα μεταξύ του ΣΕΒ και του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ. Το μνημόνιο υπέγραψαν στα γραφεία του Συνδέσμου πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος και η πρόεδρος του αμερικανικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας Ντέμπορα Γουίνς Σμιθ, παρουσία του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ, ο ΣΕΒ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για μεταφορά τεχνογνωσίας, οργάνωση τεχνικών εκδηλώσεων και πραγματοποίηση επαφών με παράγοντες που διαμορφώνουν πολιτικές βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας.

Στην προσφώνησή του, ο κ. Δασκαλόπουλος αναφέρθηκε στη συμβολή των σύγχρονων, υγιών επιχειρήσεων στην έξοδο από τη σημερινή κρίση. «Οι σύγχρονες, υγιείς επιχειρήσεις είναι αυτές κυρίως που απέφυγαν πρακτικές και λάθη που οδήγησαν στη κρίση. Αν και υποφέρουν -ευτυχώς σε περιορισμένο βαθμό - από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας αναταραχής οι σύγχρονες, υγιείς επιχειρήσεις είναι αυτές που όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή θα αναλάβουν να οδηγήσουν την οικονομία μακριά από τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αφού τόνισε πως καθήκον της πολιτείας είναι να σταθεί συμπαραστάτης σ΄ αυτή τη προσπάθεια, σημείωσε την επιστροφή της κρατικής παρέμβασης στην οικονομία ως ενδεχόμενη παρενέργεια, τονίζοντας πως η επιχειρηματικότητα χρειάζεται ένα ανοικτό πεδίο δράσης, χωρίς γραφειοκρατία και ιδεολογικές αγκυλώσεις.

Η κ. Σμιθ από την πλευρά της επισήμανε σε ότι προϋπόθεση για τη δημιουργία μιας δυναμικής και ανταγωνιστικής οικονομίας είναι η στενή συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε, η αμερικανική εμπειρία για την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό δημοσίων υπηρεσιών μπορεί να αξιοποιηθεί και από την ελληνική πολιτεία με προγράμματα που μπορεί να οργανώσει το Συμβούλιο με τον ΣΕΒ. Σε πρώτη φάση και στο πλαίσιο των κοινών δράσεων προβλέπεται αναγνωρισμένοι καθηγητές αμερικανικών Πανεπιστημίων να έλθουν στην Ελλάδα.

Πρότεινε τέλος τη σύσταση, από τον ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας, ενός επιχειρηματικού-επενδυτικού fund, κατά τα αμερικανικά πρότυπα, το οποίο θα στηρίξει τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και την ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα