ΗΠΑ: Σχέδιο για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος

Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2008 08:41
UPD:10:07

Σχέδιο για τη μεταφορά των προβληματικών στοιχείων από τους ισολογισμούς των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε ένα νέο οργανισμό, με σκοπό την αντιμετώπιση της κρίσης, πρότειναν ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ Χένρι Πόλσον και ο διοικητής της Federal Reserve Μπεν Μπερνάνκι.

Όπως δήλωσαν τα μέλη του Κογκρέσου, τα οποία συναντήθηκαν με τους κ.κ. Πόλσον και Μπερνάνκι αργά χθες στην Ουάσινγκτον, σκοπός τους είναι να εγκρίνουν σύντομα τη σχετική νομοθεσία.

Με βάση την πρόταση αυτή, ο νέος οργανισμός που θα συσταθεί θα αναλαμβάνει όλα τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών και θα στηρίζει τη ρευστότητα των βραχυπρόθεσμων τίτλων υψηλής φερεγγυότητας (money market funds).

Η πρωτοβουλία αποτελεί μια ακόμα ένδειξη ότι τα μέτρα που έχουν λάβει μέχρι στιγμής Πόλσον και Μπερνάνκι δεν έχουν καταφέρει να επαναφέρουν την ηρεμία στην χρηματοπιστωτική και τη στεγαστική αγορά.

REUTERS

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 ημερών, η αμερικανική κυβέρνηση ανέλαβε τον έλεγχο των American International Group, Fannie Mae και Freddie Mac. Το ίδιο διάστημα, ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους της χώρας, η Lehman Brothers, κήρυξε πτώχευση, ενώ η ανταγωνίστριά της Merrill Lynch πουλήθηκε στην Bank of America.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) Κρίστοφερ Κοξ, ο οποίος συμμετείχε στην ανωτέρω συνάντηση, δήλωσε, από την πλευρά του, ότι η SEC σχεδιάζει να εξετάσει την εφαρμογή περισσότερων κανόνων προκειμένου να διασφαλίσει τη ρευστότητα στις αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg, μεταξύ των επιλογών που θα εξετάσει η αμερικανική κυβέρνηση είναι η σύσταση ενός fund ύψους 800 δισ. δολαρίων, το οποίο θα εξαγοράζει το λεγόμενο προβληματικό ενεργητικό, και ένα ξεχωριστό ταμείο στην Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corp. ή αλλιώς FDIC) αξίας 400 δισ. δολαρίων, το οποίο θα καλύπτει τους επενδυτές στα money-market funds.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα