Gazprom: Mνημόνιο συνεργασίας με Βενεζουέλα

Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2008 18:00

Τη Βενεζουέλα επισκέφθηκε την Παρασκευή αντιπροσωπεία της OAO Gazprom με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, Alexander Medvedev.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Medvedev συναντήθηκε με τον Υπουργό Ενέργειας και Πετρελαίου της Βενεζουέλας και Πρόεδρο της εταιρείας Petroleos de Venezuela S.A. (PDVSA), Rafael Ramirez, προκειμένου να συζητήσουν για τα εν εξελίξει έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Gazprom στην περιοχή και συμφώνησαν από κοινού να εξετάσουν τις πιθανότητες να συμμετέχουν σε νέα έργα.

Υπό την παρουσία του Προέδρου της Βενεζουέλας Hugo Chavez, οι δύο εταιρείες υπέγραψαν ένα Μνημόνιο Συνεργασίας αναφορικά με το έργο Blanquilla Oeste y Tortuga, το οποίο εμπεριέχει ενότητες για την εξερεύνηση και παραγωγή φυσικού αερίου, τη διανομή του στην εγχώρια αγορά, την υγροποίηση και την εξαγωγή του. Το έγγραφο αυτό, επίσης, περιγράφει συνοπτικά τα σχέδια μίας κοινής μελέτης για τον καθορισμό του βαθμού ενδιαφέροντος αναφορικά με τη μελλοντική συμμετοχή στην εξερεύνηση και ανάπτυξη πεδίων υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Alexander Medvedev συναντήθηκε, επίσης, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Nicolas Maduro. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις δυνατότητες συνεργασίας και συμφώνησαν να διατηρήσουν την στρατηγική τους συνεργασία στη Βενεζουέλα.

Ιστορικό

Τα αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου της Βενεζουέλας ανέρχονται συνολικά σε 4,1 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, τοποθετώντας έτσι τη χώρα στη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ στο δυτικό ημισφαίριο. Περίπου 30 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου παράγονται ετησίως στη Βενεζουέλα. Η χώρα διαθέτει 11,2 δισ. μετρικούς τόνους αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου (7% των παγκοσμίων αποθεμάτων). Τα μεγαλύτερα πεδία της χώρας είναι το Maracaibo, Falcon, Oriental και Apure. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου της Βενεζουέλας.

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου και αερίου Petroleos De Venezuela S.A. (PDVSA) κατέχει μονοπωλιακά δικαιώματα παραγωγής φυσικού αερίου στη Βενεζουέλα.

Τον Αύγουστο του 2005, η OAO Gazprom ανακηρύχθηκε σε νικητή του διαγωνισμού αναφορικά με το Στάδιο Α΄ του έργου Rafael Urdaneta και παρέλαβε τις αντίστοιχες άδειες για την εξερεύνηση και ανάπτυξη φυσικού αερίου στα πεδία Urumaco-1 και Urumaco-2 στον κόλπο της Βενεζουέλας. Σε εφαρμογή των όρων του διαγωνισμού, η Gazprom ίδρυσε δύο εταιρείες κοινών ονομαστικών μετοχών στα πεδία Urumaco-1 και Urumaco-2 –τις UrdanetaGazprom-1 S.A. και UrdanetaGazprom-2 S.A. Τα αποθέματα φυσικού αερίου στα πεδία Urumaco-1 και Urumaco-2 έχουν προϋπολογιστεί ότι ανέρχονται σε περίπου 100 δισ. κυβικά μέτρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα