Μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών προωθεί η κυβέρνηση

Η διεθνής κρίση στο επίκεντρο της Κυβερνητικής
Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2008 10:03

Η άμεση προώθηση του νομοσχεδίου, που θέτει περιορισμούς σε κατασχέσεις ακινήτων δανειοληπτών αλλά και περιέχει ευνοϊκότερες διατάξεις για την προστασία των νοικοκυριών, όπως επίσης και η λήψη συμπληρωματικών μέτρων που θα χρειαστούν για την προστασία της οικονομίας και των νοικοκυριών απέναντι στην κρίση, αποφασίστηκε χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος, παρουσία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργου Αλογοσκούφη, και του διοικητή της ΤτΕ, Γιώργου Προβόπουλου.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιχειρεί να στρέψει το ενδιαφέρον στην οικονομία και στις συνέπειες από τη διεθνή κρίση, καθώς αυτό θα είναι το θέμα της σημερινής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, εν μέσω βέβαια της κριτικής που δέχεται το οικονομικό επιτελείο από στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος της Ν.Δ.

Στη χθεσινή σύσκεψη στην ΤτΕ, αφού ενημερώθηκε για την κατάσταση της οικονομίας, ζήτησε να ληφθούν μέτρα για τους δανειολήπτες, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα και στο πιστωτικό σύστημα.

Σε πρώτη φάση, ζήτησε την προώθηση του νομοσχεδίου για την προστασία των δανειοληπτών, το οποίο:

*Επιβάλλει τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών αποκλειστικά και μόνο στα Ειρηνοδικεία με έγγραφες σφραγισμένες προσφορές, έτσι ώστε να διασφαλιστεί στο ακέραιο το αδιάβλητο των σχετικών διαδικασιών και να αποτρέπονται τα απαράδεκτα φαινόμενα των εκβιασμών.

*Επεκτείνει το ακατάσχετο των μισθών στις περιπτώσεις εκείνες, στις οποίες ο μισθός καταβάλλεται από τον εργοδότη, όχι απευθείας στον εργαζόμενο, αλλά με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του τελευταίου.

*Απαγόρευση πλειστηριασμών ακινήτων σε τιμή κατώτερη της αντικειμενικής αξίας τους.

*Αυξάνεται έτσι ώστε να αυξηθεί το ποσό κάτω από το οποίο δεν επιτρέπεται ο πλειστηριασμός μοναδικής κατοικίας. Σήμερα, είναι 10.000 ευρώ και θα αυξηθεί πιθανότατα σε 20.000 ευρώ.

*Ρυθμίζει το καθεστώς λειτουργίας των εισπρακτικών εταιρειών. Πρόκειται για τις εταιρείες στις οποίες αναθέτουν οι τράπεζες την είσπραξη των οφειλών τους από τους πελάτες τους.

Εξάλλου, και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εντείνει τις πιέσεις της προς τις τράπεζες, ώστε να περιορίσουν τις επισφαλείς απαιτήσεις τους και γενικά λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας τους έναντι της κρίσης.

Ο κ. Καραμανλής

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Καραμανλής δήλωσε σχετικά ότι στο κλίμα της κρίσης που εξελίσσεται «η κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και οι άλλες εποπτικές αρχές, όπως οφείλουν, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμες να λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την περαιτέρω θωράκιση της εθνικής οικονομίας και των ελληνικών νοικοκυριών».

Τόνισε δε ότι αποτελεί σταθερή μας επιδίωξη ο καλύτερος δυνατός συντονισμός των φορέων της οικονομικής πολιτικής -της κυβέρνησης, της κεντρικής τράπεζας, των άλλων εποπτικών αρχών του χρηματοπιστωτικού συστήματος-, προκειμένου η ελληνική χρηματοπιστωτική αγορά να εξακολουθήσει να πορεύεται σε κλίμα ασφάλειας, παρά τις αρνητικές διεθνείς συνθήκες.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «η πολιτική μας είναι συνεπής με τους κανόνες της οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δηλαδή, με την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τις προβλέψεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και με τη Στρατηγική της Λισαβόνας για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Και βέβαια, η πολιτική μας έχει ως βασικό της γνώμονα να διασφαλίσει ότι η διεθνής αυτή κρίση θα έχει τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στους πολίτες και ιδιαίτερα στους οικονομικά ασθενέστερους».

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της κρίσης στην ελληνική οικονομία, ο κ. Καραμανλής είπε ότι, λόγω της αύξησης των επιτοκίων του ευρώ και του υψηλότερου πληθωρισμού, που επηρεάζουν τα νοικοκυριά, τα δημόσια οικονομικά και την ανάπτυξη, αλλά σημείωσε ότι «οι επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα και σε ό,τι αφορά την πραγματική οικονομία και σε ό,τι αφορά το χρηματοπιστωτικό τομέα, είναι λιγότερο οξείες απ' ό,τι σε άλλες χώρες, αλλά δεν πρέπει όμως να εφησυχάζουμε».

Εστειλε επίσης μήνυμα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για παροχές, λέγοντας ότι «η ανάπτυξη στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2008 ήταν υπερδιπλάσια σε σχέση με την Ευρωζώνη. Από την άλλη πλευρά όμως, τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας μας είναι πολύ μικρότερα, λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους και των υψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων, που επιβάρυναν επί δεκαετίες την ελληνική οικονομία, τους Ελληνες φορολογούμενους».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα