Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall Street

Στο «κόκκινο» για ακόμη μία συνεδρίαση η Ευρώπη
Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2008 00:01

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης βρίσκονταν χθες οι αμερικανικοί δείκτες κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, καθώς από τη μία η «ψήφος εμπιστοσύνης» του Γουόρεν Μπάφετ στη Wall Street αναπτέρωσε τις ελπίδες για έξοδο από την κρίση, από την άλλη όμως επέμεναν τα ερωτηματικά για το σχέδιο διάσωσης.

Οι πληροφορίες ότι επετεύχθη ένας πρώτος συμβιβασμός μεταξύ Λευκού Οίκου και Κογκρέσου στο σχέδιο διάσωσης, με την κυβέρνηση Μπους να αποδέχεται την πρόταση για πλαφόν στις απολαβές στελεχών τραπεζών δεν ήταν αρκετές να πείσουν ότι θα επιτευχθεί άμεση εφαρμογή των μέτρων.

Υπό τις συνθήκες αυτές μία περίπου ώρα πριν τη λήξη της συνεδρίασης οι Dow Jones και S&P αμφιταλεύονταν ανάμεσα σε θετικό και αρνητικό πρόσημο. Αξιοσημείωτα κέρδη παρουσίαζε μόνο ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq.

Η είδηση της ημέρας ήταν η απόφαση του Γουόρεν Μπάφετ να εισέλθει μέσω της εταιρείας του Berkshire Hathaway στο μετοχικό κεφάλαιο της Goldman Sachs με επένδυση 5 δισ. δολαρίων. Με την κίνησή του ο μεγαλοεπενδυτής έδειξε ουσιαστικά ότι πιστεύει σε ανάκαμψη της Wall Street, τονώνοντας έτσι το ηθικό και άλλων επενδυτών. Ο τίτλος της Goldman, που τις προηγούμενες ημέρες είχε δεχθεί ισχυρές πιέσεις, παρουσίαζε κέρδη περίπου 4%, όπως εξάλλου και η μετοχή της εταιρείας του Μπάφετ.

Παρόλα αυτά οι τάσεις στον χρηματοικονομικό κλάδος ήταν μεικτές με αρκετούς τίτλους, μεταξύ των οποίων και αυτός της Citigroup, να παρουσιάζουν απώλειες άνω του 3%. Είναι χαρακτηριστικό ότι μία περίπου ώρα πριν τη λήξη της συνεδρίασης ο δείκτης S&P financial index υποχωρούσε οριακά (0,3%).

Στο «κόκκινο» έμεινε η Ευρώπη για ακόμη μία συνεδρίαση, καθώς πληθαίνουν οι δυσοίωνες ενδείξεις για την οικονομία. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 τερμάτισε στις 1.101,60 μονάδες μειωμένος κατά 0,6% με τις συνολικές του απώλειες από τις αρχές του έτους να διαμορφώνονται στο 27%.

Παρόλα αυτά, η επένδυση του Μπάφετ στην Goldman Sachs, προσέφερε στήριγμα στον τραπεζικό κλάδο. Η μετοχή της Credit Agricole ενισχύθηκε 5,1%, της UBS 4,9% και της Deutsche Bank 3,1%.

Ανά την Ευρώπη, ο FTSE100 στο Λονδίνο είχε απώλειες 0,8%, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε πτώση 0,6%, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε 0,3%.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα