ΠΓΔΜ: Θετική αξιολόγηση από το ΔΝΤ

Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2008 11:24

Θετική είναι η αξιολόγηση των οικονομικών επιδόσεων της ΠΓΔΜ, στην οποία κατέληξε η αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που επισκέφτηκε τη χώρα πριν από λίγες ημέρες στο πλαίσιο των προβλεπόμενων στο άρθρο IV του καταστατικού του διεθνούς οργανισμού.

«Η οικονομία αναπτύσσεται δυνατά. Η οικονομική μεγέθυνση ενισχύθηκε στο 5% το 2007 και στο 6% το 2008, ενώ η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε με 2 ψήφους ρυθμούς. Οι σημαντικές επενδύσεις και η άφθονη προσφορά εργατικής δύναμης σημαίνει πως τα περιθώρια για τη συνέχιση της ταχείας οικονομικής ανάπτυξης υπάρχουν», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ, κ. Mark Griffiths.

Ωστόσο, οι ανισορροπίες έχουν ενισχυθεί και μπορεί να απειλήσουν τη σταθερότητα των βελτιωμένων οικονομικών επιδόσεων. Καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται απότομα το στήριγμα της συναλλαγματικής ισοτιμίας θα πρέπει να τις επαναφέρει κάτω από το επίπεδο του 6% έως τα τέλη του έτους και κάτω από το 3% το 2009 με την υποστήριξη της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Παράλληλα, η ταχεία διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία, τόσο σε όρους διατήρησης ικανοποιητικών συναλλαγματικών αποθεμάτων όσο και σε όρους διατήρησης της σταθερότητας στο εξωτερικό χρέος. Η παγκόσμια χρηματοοικονομική αναταραχή τροφοδοτεί τις παραπάνω ανησυχίες, καθώς ενδέχεται να προκαλέσει υποχώρηση των εισροών κεφαλαίου, ή η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης να προκαλέσει μείωση των εξαγωγών και των μεταναστευτικών εμβασμάτων», υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ο κ. Griffiths.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα