Το σχέδιο διάσωσης θα ενδυναμώσει τη θέση της Fed στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια

Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2008 11:35

H θέση της Federal Reserve στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια αναμένεται να ενδυναμωθεί, ως αποτέλεσμα του σχεδίου ύψους 700 δισ. δολαρίων για την ανάκαμψη των πιστωτικών αγορών, διευκολύνοντας τη διοχέτευση κεφαλαίων από τη Fed στο τραπεζικό σύστημα.

Το προσχέδιο νόμου, το οποίο δημοσιεύτηκε χθες, εκχωρεί στη Fed τη δυνατότητα να καταβάλλει τόκο επί των αποθεματικών κεφαλαίων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που τηρούνται στην κεντρική τράπεζα. Με αυτό τον τρόπο, οι τράπεζες ενθαρρύνονται να καταθέτουν τα πλεονασματικά κεφάλαια στη Fed παρά να τα «ξεφορτώνονται» στις χρηματαγορές διαστρεβλώνοντας έτσι τα επίπεδα του overnight διατραπεζικού επιτοκίου ομοσπονδιακών κεφαλαίων (federal funds rate) των ΗΠΑ.

Η υπερβολική ρευστότητα που διοχετεύτηκε τον προηγούμενο χρόνο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα από τη Fed στην προσπάθειά της να ενισχύσει το διατραπεζικό δανεισμό έχει δυσχεράνει το έργο της κεντρικής τράπεζας όσον αφορά στην εκτίμηση των συνθηκών της αγοράς και στη διατήρηση του διατραπεζικού επιτοκίου των ΗΠΑ στο επίπεδο - στόχο του 2%. Μετά 15η Σεπτεμβρίου, το επιτόκιο έχει κυμανθεί μεταξύ 0% και 7%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα