Κ. Καραμανλής: Σημαντικός ο ρυθμιστικός ρόλος του κράτους

Ζήτησε καλύτερο συντονισμό στην Ε.Ε. για να αποφευχθούν προβλήματα τύπου ΗΠΑ
Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2008 12:14
UPD:12:17
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο ρυθμιστικός ρόλος του κράτους στην Ευρώπη είναι σημαντικός, εκτίμησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ερωτηθείς μετά τη συνάντησή του με τον Λιθουανό ομόλογό του, κ. Κιρκίλας, για τη συνεχιζόμενη κρίση στο διεθνές οικονομικό σύστημα.

Σε ερώτηση για την αποτελεσματικότητα και τη λειτουργικότητα του οικονομικού μοντέλου που ακολουθεί η Ευρώπη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το οικονομικό και το κοινωνικό υπόδειγμα της Ευρώπης βασίζεται σε δύο πυλώνες, στη μεικτή οικονομία και το κοινωνικό κράτος.

Κ. Καραμανλής: Μέριμνα για τους κοινωνικά ασθενέστερους

Ακούστε τις δηλώσεις του κ. Καραμανλή

«Αν και στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες το μείγμα μεταξύ του ρόλου του κράτους και της αγοράς διαφέρει, ο ρυθμιστικός ρόλος του κράτους στην Ευρώπη είναι σημαντικός», τόνισε ο Κ. Καραμανλής και επεσήμανε ότι «το ευρωπαϊκό κοινωνικό υπόδειγμα ή μοντέλο έχει διαφορά από αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών, παρέχοντας στους Ευρωπαίους πολίτες αποτελεσματικότητα αλλά και μεγαλύτερη ασφάλεια».

«Βεβαίως», συνέχισε, «από κάθε εμπειρία μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα έτσι ώστε να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τη λειτουργία των κοινωνιών και των οικονομιών μας. Και στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η Ευρώπη έχει πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο απ’ ό,τι έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό που χρειάζεται και έχει αποφασισθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είναι ο καλύτερος συντονισμός και η ενίσχυση της διαφάνειας στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, και αυτό για να αποφεύγονται προβλήματα, όπως αυτά που δημιουργήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Και βεβαίως -πρόσθεσε ο πρωθυπουγός- πρέπει πάντα να είναι στο μυαλό μας ότι ειδικά σε συγκυρίες όπως η παρούσα, και στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της κάθε χώρας πρέπει να προωθούμε τις απαραίτητες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και να στηρίζουμε τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα