Επ. Αντ.: Απόφαση του Δικαστηρίου Ευρ. Κοινοτήτων για τη GlaxoSmithKline

Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2008 16:08
UPD:16:10

Απόφαση ανάλογη με αυτή που είχε λάβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού αναφορικά με την άρνηση της GlaxoSmithKline ΑΕΒΕ φαρμακευτικών προϊόντων να ικανοποιήσει παραγγελίες Ελλήνων χονδρεμπόρων φαρμάκων, που πραγματοποιούν παράλληλες εξαγωγές, εξέδωσε το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στο πλαίσιο εκδίκασης προσφυγής κατά της υπ’ αρίθμ. 318/V/2006 απόφασής της για την εν λόγω υπόθεση, «το Δικαστήριο απεφάνθη ότι μολονότι δεν επιτρέπεται σε μία φαρμακευτική εταιρία με δεσπόζουσα θέση σε κράτος μέλος στο οποίο οι τιμές είναι σχετικώς χαμηλές, να παύσει να εκτελεί τις συνήθεις παραγγελίες παλαιού πελάτη αποκλειστικά και μόνον επειδή αυτός προμηθεύει μεν την αγορά του εν λόγω κράτους-μέλους, αλλά εξάγει και ορισμένες από τις παραγγελθείσες ποσότητες προς άλλα κράτη-μέλη στα οποία ισχύουν υψηλότερες τιμές, εν τούτοις, η εταιρεία αυτή έχει δικαίωμα να αντιτίθεται, σε βαθμό εύλογο και ανάλογο, στην απειλή που μπορούν να συνιστούν για τα εμπορικά της συμφέροντα οι δραστηριότητες μιας επιχείρησης, η οποία επιθυμεί να προμηθεύεται στο πρώτο αυτό κράτος μέλος σημαντικές ποσότητες προϊόντων, τις οποίες προορίζει ουσιαστικά για τις παράλληλες εξαγωγές».

Παράλληλα, με την από 16.9.2008 απόφασή του το Δικαστήριο διευκρινίζει ότι εναπόκειται στον εθνικό δικαστή να διαπιστώσει το συνήθη χαρακτήρα των παραγγελιών αυτών, λαμβάνοντας υπόψη τον όγκο τους σε σχέση με τις ανάγκες της αγοράς του εν λόγω κράτους μέλους, καθώς και τις εμπορικές σχέσεις που διατηρούσε στο παρελθόν η εν λόγω επιχείρηση με τους χονδρεμπόρους αυτούς.

Το ίδιο είχε αποφανθεί και η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην προαναφερθείσα 318/V/2006 απόφασή της, κατά της οποίας προσέφυγαν στο Εφετείο οι ενδιαφερόμενοι (το Δικαστήριο έκρινε επί των αιτήσεων έκδοσης προδικαστικής απόφασης τις οποίες είχε υποβάλει ενώπιόν του το Εφετείο Αθηνών / συνεκδικαζόμενες υποθέσεις C-468/06 έως C-478/06).

Η Επιτροπή είχε αποφανθεί ότι η άρνηση πώλησης έστω και αν είναι απόλυτη και ολοσχερής, δεν κρίνεται ως καταχρηστική per se, αλλά η καταχρηστικότητά της συνάγεται μετά από στάθμιση των εκατέρωθεν συμφερόντων, υπό το φως της αρχής της αναλογικότητας. Είχε δε λάβει υπόψη της τα κριτήρια στα οποία αναφέρθηκε και το ΔΕΚ, προκειμένου να αξιολογήσει εάν η συμπεριφορά της GlaxoSmithKline Α.Ε.Β.Ε. ήταν καταχρηστική ή όχι και επομένως αν συντρέχουν αντικειμενικά περιστατικά που να δικαιολογούν μια τέτοια άρνηση πώλησης.

Όπως ήδη ελέχθη, η ανωτέρω απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει προσβληθεί ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, το οποίο και ανέβαλε την έκδοση οριστικής απόφασης εν αναμονή της απόφασης του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων επί των προδικαστικών ερωτημάτων που του είχε υποβάλει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα