Εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα εκφράζει η Κομισιόν

Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2008 16:56

Την εμπιστοσύνη της Koμισιόν στο ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα εξέφρασε από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος Τύπου Γιοχάνες Λάιτεμπεργκ, τονίζοντας ότι το παράδειγμα του βελγο-ολλανδικού ομίλου τραπεζασφαλειών Fortis απέδειξε ότι το σύστημα δουλεύει σωστά και μπορεί να αντεπεξέλθει στις δύσκολες καταστάσεις.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Ανταγωνισμού Τζόναθαν Τοντ δήλωσε πως η μερική κρατικοποίηση της Fortis, επί της αρχής δεν αποτελεί κρατική ενίσχυση.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η μερική κρατικοποίηση του βελγο-ολλανδικού ομίλου δεν στρεβλώνει τον ανταγωνισμό στην ΕΕ. Πρόσθεσε πάντως πως η Επιτροπή θα εξετάσει τα όποια συνοδευτικά μέτρα υπάρξουν και τόνισε ότι τα μέτρα διάσωσης του ομίλου θα πρέπει να περιοριστούν σε περίοδο έξι μηνών.

Σύμφωνα με τον Τοντ, οι κρατικές παρεμβάσεις, σε παρόμοιες περιπτώσεις, κρίνονται απαραίτητες από την Επιτροπή, εφόσον έχουν στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των χρηματοοικονομικών οργανισμών και τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος. «Οι κανόνες ανταγωνισμού για τις κρατικές ενισχύσεις θα πρέπει να εφαρμόζονται άμεσα αλλά και με ευελιξία», δήλωσε, τονίζοντας ότι πριν αποφασιστεί η «ένεση ρευστότητας» στη Fortis, υπήρξαν συντονισμένες προσπάθειες, καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ανάμεσα στις κυβερνήσεις του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία εκπροσώπησε η Επίτροπος αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, Νέλι Κρους.

Τέλος, η Αμέλια Τόρες, εκπρόσωπος του αρμόδιου για θέματα οικονομίας επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια, διευκρίνισε ότι, σε γενικές γραμμές, η κάλυψη των χρεών μιας ιδιωτικής τράπεζας από το Δημόσιο, εντάσσεται σε χρηματοοικομικές συναλλαγές που καταγράφονται στο δημόσιο χρέος μιας χώρας, αλλά όχι στο δημόσιο έλλειμμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα