Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2008 06:13

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές διευρύνοντας το χειρότερο ξεπούλημα παγκοσμίως σε 21 χρόνια, μετά την απόρριψη του σχεδίου διάσωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ ύψους 700 δισ. δολ. από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι περισσότερες τράπεζες θα καταρρεύσουν.

Οι μετοχές της Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. και της Australia & New Zealand Banking Group Ltd. Υποχώρησαν πλέον του 5% μετά την πώληση της Wachovia Corp. στην Citigroup Inc., καθώς οι μετοχές της κατέρρευσαν υπό το βάρος των ληξιπρόθεσμων ενυπόθηκων δανείων. Οι μετοχές της BHP Billiton Ltd. Και της SK Energy Co. κινήθηκαν πτωτικά μετά την υποχώρηση του πετρελαίου, τα μέγιστα σε χρονικό διάστημα περίπου επτά ετών εν μέσω εικασιών ότι η παγκόσμια οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση. Τις μεγαλύτερες απώλειες από το κραχ του 1987 σημείωσαν χθες οι αμερικανικές μετοχές.

Ο MSCI Asia Pacific Index υποχωρούσε 3,3%, φθάνοντας στις 107,66 μονάδες στις 9:40 π.μ. στο Τόκυο. Η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας σημείωσε άνοδο 3 μονάδες βάσης φθάνοντας στο 3,59% καθώς ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ είπε ότι θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για το σχέδιο διάσωσης, τη στιγμή που το δολάριο υποχώρηση για τρίτη ημέρα έναντι του γιέν.

Ο ΜSCI έχει υποχωρήσει φέτος 32% καθώς η κρίση στο τραπεζικό σύστημα προκάλεσε ζημίες πλέον των 590 δισ. δολαρίων.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 απώλεσε 4,7% φθάνοντας στις 11.187,74 μονάδες. Πτωτικά – πλέον του 3% - σημείωσαν οι δείκτες στην Αυστραλία και τη Νότια Κορέα.

Χθες ο Standard & Poor's 500 Index υποχώρησε 8,8%, ενώ ο MSCI World Index των 23 ανεπτυγμένων αγορών υποχώρησε 6,9%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες σε 21 χρόνια.

Χθες η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ απέρριψε το σχέδιο διάσωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος που πρότεινε η κυβέρνηση του Τζωρτζ Μπους το οποίο απαιτείται προκειμένου η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο να μην εισέλθει σε ύφεση.

Το αργό πετρέλαιο υποχώρησε 9,8% χθες φθάνοντας στα 96,37 δολ. το βαρέλι χθες στη Ν. Υόρκη, ωθώντας τον Reuters/Jefferies CRB Index των 19 εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1956.

Το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε τα μέγιστα σε τρεις εβδομάδες έναντι του γιέν καθώς πτωτικά κινήθηκαν τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής και η πτώση των μετοχών έκοψε τη διάθεση των επενδυτών για αγορά περιουσιακών στοιχείων της χώρας με υψηλότερες αποδόσεις μετά από φθηνό δανεισμό στην Ιαπωνία. Το νόμισμα υποχώρησε 2,1% φθάνοντας στα 79,76 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ ενώ το δολάριο της Ν. Ζηλανδίας υποχώρησε 1,2%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα