Φήμες για μείωση επιτοκίων γεννά το «πάγωμα» των χρηματαγορών

Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2008 16:01

Υπεράνθρωπες προσπάθειες κατέβαλαν σήμερα οι κεντρικές τράπεζες και οι ρυθμιστικές αρχές για εκτόνωση των πιέσεων στις χρηματοοικονομικές αγορές, οι οποίες κατατροπώθηκαν μετά από το νέο πλήγμα που δέχθηκε η εμπιστοσύνη, αυτή τη φορά εξαιτίας της απόρριψης του σχεδίου διάσωσης αξίας 700 δισ. δολαρίων από τους νομοθέτες των ΗΠΑ.

Οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες υπερδιπλασίασαν το ποσό της χρηματοδότησης του δολαρίου στα 620 δισ. δολάρια, ωστόσο, δεν υπήρξαν ενδείξεις την Τρίτη ότι η πρωτοβουλία αυτή κατάφερε να «σπάσει τον πάγο» στις χρηματαγορές, με τις τράπεζες να κάνουν «κομπόδεμα» για τις χειρότερες μέρες που έρχονται εξαιτίας της επιδείνωσης της κρίσης στην πιστωτική αγορά ως το τέλος του έτους.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι κεντρικές τράπεζες ίσως αναγκαστούν να προβούν σε μειώσεις των επιτοκίων στο πλαίσιο συντονισμένης δράσης, καθώς οι ενέσεις μαζικών κεφαλαίων δεν κατάφεραν να χαλαρώσουν τις πιέσεις που απειλούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη κατάρρευση του συστήματος θέτοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία.

Μετά την απόρριψη του σχεδίου διάσωσης του χρηματοοικονομικού συστήματος στις ΗΠΑ από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι μετοχές της Wall Street υπέστησαν τη μεγαλύτερη μαζική ρευστοποίηση της ιστορίας τους μετά το κραχ του 1987. Οι ασιατικές μετοχές δέχθηκαν και αυτές επίθεση υποχωρώντας κατά 3%-5%.

Πηγή: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα