ΕΕ: Προς υιοθέτηση μέτρων για το τραπεζικό σύστημα

Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2008 20:46

Μέτρα για τη σταθεροποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος ετοιμάζεται να υιοθετήσει η Ευρώπη.

Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει αύριο σειρά προτάσεων ως προς τα ίδια κεφάλαια των ασφαλιστικών οργανισμών και επιχειρήσεων. Βασική κατεύθυνση της Επιτροπής είναι τα ίδια κεφάλαια να είναι σε γενικές γραμμές αυξημένα στις επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν ασφαλίσεις υψηλού κινδύνου.

Η Επιτροπή θα προτείνει επίσης μέτρα για την αύξηση της διαφάνειας των τραπεζών καθώς και για την ενίσχυση του ρόλου αλλά και της ποιότητας των οργανισμών αξιολόγησης των οικονομικών δεδομένων των τραπεζών και των ασφαλιστικών οργανισμών. Επίσης θα θίξει και το ζήτημα των αμοιβών των διευθυντικών στελεχών των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ορισμένες άλλες προτάσεις αναμένεται να δημοσιοποιήσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοσέ Μπαρόζο στην επικείμενη συνάντηση κορυφής των τεσσάρων ισχυρότερων οικονομικώς χωρών της Ευρώπης, στο Παρίσι. Ωστόσο, η Επιτροπή δεν αναμένεται να εισηγηθεί τη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού παρέμβασης ανάλογου με αυτό που συζητείται στις ΗΠΑ. Η δημιουργία ενός ανάλογου μηχανισμού θα απαιτούσε ομοφωνία μεταξύ των «27», κάτι που δεν θεωρείται δεδομένο. ¶λλωστε για τους περισσότερους από τους κοινοτικούς ιθύνοντες ανάλογος μηχανισμός δεν κρίνεται απαραίτητος στην ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα