Στο κενό πέφτουν οι «ενέσεις» ρευστότητας της ΕΚΤ

Πέμπτη, 02 Οκτωβρίου 2008 12:43

Τα δισεκατομμύρια των ευρώ που έχει διοχετεύσει η Ευρωπαϊκή Κέντρική Τράπεζα στις χρηματαγορές μετά την εκδήλωση της κρίσης, σε μια προσπάθεια ενθάρρυνσης των τραπεζών να δανείζουν τις άλλες τράπεζες και τις επιχειρήσεις, δεν είχαν αποτέλεσμα.

Αντ’ αυτού, οι τράπεζες επανακαταθέτουν μέρος των χρημάτων στην ίδια την ΕΚΤ –περισσότερα από 100 δισ. ευρώ τοποθετήθηκαν σε overinight καταθέσεις την Τρίτη (30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία)– στο πλαίσιο της ανησυχίας τους ότι η κεντρική τράπεζα είναι το μοναδικό ασφαλές μέρος να «καταχωνιάσουν» τα μετρητά τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τρίτης 23 Σεπτεμβρίου, οι τράπεζες «εναπόθεσαν» 1,4 δισ. ευρώ στο επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ. Την Πέμπτη, ο αριθμός αυτός σκαρφάλωσε στα 4,2 δισ. ευρώ και εκτοξεύτηκε στα 25 δισ. ευρώ την επόμενη.

Τη Δευτέρα οι καταθέσεις των τραπεζών στην ΕΚΤ ανέρχονταν σε 44 εκατ. ευρώ ενώ σήμερα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα μετρητά που έχουν κατατεθεί προς φύλαξη στην κεντρική τράπεζα έχουν υπερδιπλασιαστεί, αγγίζοντας τα 102,8 δισ. ευρώ.

Αξιωματούχος της ΕΚΤ δήλωσε στον Euobserver ότι «ποτέ ξανά» δεν έχει γίνει κάτι ανάλογο και συνεχίζει εκτιμώντας ότι «είναι πολύ περίεργη αυτή η κίνηση των τραπεζών».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα