Καθυστερεί η έναρξη λειτουργίας του South Stream;

Παρασκευή, 03 Οκτωβρίου 2008 12:52

Τουλάχιστον κατά δύο χρόνια θα καθυστερήσει η έναρξη λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, η οποία αρχικά τοποθετείτο εντός του 2013, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στη ρωσική εφημερίδα Vedomosti.

Η εφημερίδα επικαλείται ντοκουμέντο για εσωτερική χρήση στη Gazprom – τον ρωσικό κολοσσό που προωθεί το πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού – το οποίο φέρεται να αναφέρει ότι ο South Stream θα τεθεί σταδιακά σε λειτουργία μεταξύ 2015 και 2024. Η δυναμικότητα μεταφοράς του αγωγού θα ανέλθει σε 31 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Ο ρωσικός όμιλος δικαιολογεί την έκθεση, κάνοντας αναφορά «στις συνθήκες των εγχώριων αγορών και των αγορών εξωτερικού, στην κυβερνητική πολιτική στον τομέα του φυσικού αερίου όσον αφορά τη φορολόγηση, τη δυναμική των τιμών των μετάλλων και σε άλλους παράγοντες», αναφέρουν οι συντάκτες του δημοσιεύματος.

Όπως επισήμανε πηγή από την Gazprom, το πρόγραμμα εξαρτάται επιπλέον από τις συμφωνίες με τις κυβερνήσεις των διαφόρων χωρών από τις οποίες θα διέλθει ο αγωγός.

Ο εκπρόσωπος της Gazprom, Ντένις Ιγκνάτιεφ, αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα στο γαλλικό πρακτορείο AFP, αναφέροντας ότι «δεν έχουμε ορίσει το ακριβές έτος έναρξης της υλοποίησης του προγράμματος κατασκευής του αγωγού».

Σύμφωνα με τον Ιγκνάτιεφ, η χρονολογία την οποία προέβαλε μέχρι σήμερα η Gazprom - τα τέλη του 2013 - ήταν «προσωρινή» και δεν θα μπορούσε να συγκεκριμενοποιηθεί παρά μόνον μετά την ολοκλήρωση των τεχνικών μελετών, «στα τέλη του 2009».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα