Προς νέα μείωση επιτοκίων η Fed

Παρασκευή, 03 Οκτωβρίου 2008 15:12
UPD:15:14

Τα αποθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας στις ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι η αμερικανική οικονομία έχει εισέλθει σε φάση ύφεσης και πως η Federal Reserve θα προβεί αυτό το μήνα σε περικοπή των επιτοκίων.

Ο πρόεδρος της Fed Mπεν Μπερνάνκι παρέδωσε την περασμένη εβδομάδα στους νομοθέτες μια έκθεση εκτίμησης του οικονομικού κόστους από το «πάγωμα» των πιστωτικών αγορών.

«Θεωρώ ότι εάν δεν αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία των πιστωτικών αγορών, θα χαθούν δουλειές, το ποσοστό ανεργίας θα ενισχυθεί, οι κατασχέσεις κατοικιών θα αυξηθούν, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί και η οικονομία απλώς δεν θα είναι σε θέση να ανακάμψει με φυσιολογικό, υγιή τρόπο», δήλωσε ο Μπερνάνκι.

Για τους διαπραγματευτές των προθεσμιακών συμβάσεων επιτοκίου (interest-rate futures) οι δηλώσεις του Μπερνάνκι ήταν αρκετές. Σύμφωνα με τις αγορές προθεσμιακών συμβάσεων, υπάρχει πλέον πιθανότητα άνω του 90% η Fed να προβεί σε μείωση του επιτοκίου ομοσπονδιακών κεφαλαίων αναφοράς στο 1,5% αυτό το μήνα, από 2%, ενώ είναι πιθανή και περαιτέρω μείωση στο 1,25% το Δεκέμβριο –το χαμηλότερο επιτόκιο μετά τον Αύγουστο του 2004.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα