O γαλλικός Τύπος για τη σύνοδο των τεσσάρων

Κυριακή, 05 Οκτωβρίου 2008 12:57

Θετικά είναι τα σχόλια που διατυπώνει στα σημερινά του φύλλα ο γαλλικός Τύπος για τη χθεσινή σύνοδο των τεσσάρων ευρωπαϊκών μελών της G8 στο Παρίσι, τα οποία συνέταξαν έναν κατάλογο με μέτρα που οφείλουν να ληφθούν για νΆ αντιμετωπισθεί η επελαύνουσα οικονομική κρίση.

«Ο Σαρκοζί ωθεί την Ευρώπη», τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της η Ζουρνάλ ντυ Ντιμάνς, η οποία εκτιμά πως η σύνοδος θα επιτρέψει να καταρτισθούν «νέοι κανόνες στο παιχνίδι της παγκόσμιας οικονομίας». Η εφημερίδα υιοθετεί έναν καθησυχαστικό τόνο, προβάλλοντας «δέκα λόγους για να μην πανικοβαλλόμεθα πλέον».

Στις εσωτερικές της σελίδες, η εφημερίδα δεν φείδεται επαίνων για τον Νικολά Σαρκοζί: «για τον γάλλο πρόεδρο υπήρξε μία επιτυχία. Για μία φορά ακόμη έσπρωξε την Ευρώπη, ή την εξανάγκασε να προσαρμοσθεί».

Εξίσου αισιόδοξος είναι κι ο τόνος που δίνει από τις στήλες της κι η εφημερίδα Νουβέλ ντΆ Αλσάς, η οποία τονίζει πως «το πραγματικό μήνυμα της Ευρώπης είναι πολιτικό. Η Ευρώπη προτείνει μία +επανίδρυση+ όλου του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος με μία πραγματική διαφάνεια. Ποτέ άλλοτε η συγκυρία δεν ήταν τόσο κατάλληλη».

«Οι τέσσερις δεσμεύθηκαν επιτέλους σε μία ρύθμιση του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα», προσθέτει.

Η Νις Ματέν αναφέρει στους τίτλους της πρώτης σελίδας της το σύνθημα της ίδιας της συνάντησης: «Να επανιδρυθεί το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα». «Τα τέσσερα ευρωπαϊκά μέλη της G8 κατήρτισαν χθες έναν κατάλογο με μέτρα για νΆ αντιμετωπισθεί η οικονομική κρίση κι ιδίως δεσμεύθηκαν να υποστηρίξουν τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες», τονίζει η μεγάλη περιφερειακή εφημερίδα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα