Εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά

Δευτέρα, 06 Οκτωβρίου 2008 09:54

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης να διευρύνει τους ελέγχους της, θέτοντας στο επίκεντρό της περί τις 15 ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εποπτική Αρχή εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να σηκώσει «κόκκινες κάρτες» και σε άλλες ασφαλιστικές επιχειρήσεις, προσδιορίζοντας έτσι σε αυτή τη φάση τις αρχικές της προτεραιότητές, σε ό,τι αφορά την εξυγίανση του κλάδου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η τακτική που θα τηρήσει έναντι όσων εταιρειών πιαστούν στα… πλοκάμια της θα διαφοροποιηθεί ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της κάθε επιχείρησης, το μέγεθος των προβλημάτων της, αλλά και τη διάθεσή της να ανταποκριθεί οικονομικά.

Πηγές της «Ν» αναφέρουν μάλιστα ότι οι έλεγχοι του Επόπτη δεν έχουν περιοριστεί αυστηρά στον πυρήνα των εταιρειών για τις οποίες υπάρχουν βάσιμες υποψίες για ανοίγματα σε αποθέματα ή άλλες υποχρεώσεις. Έχει επεκταθεί και σε άλλους ομίλους, όπου όμως οι έλεγχοι εκτελούνται σε πιο χαλαρούς ρυθμούς.

Πάντως, ο Επόπτης, σε ανύποπτο χρόνο ξεκαθάρισε ότι δεν περιλαμβάνεται στις προθέσεις του η έκδοση πιστοποιητικών φερεγγυότητας. Ο ίδιος θεωρεί ότι κάθε εταιρεία θα πρέπει λειτουργεί σε υγιή βάση, να έχει σε απόλυτο βαθμό και ανά πάσα στιγμή εξασφαλισμένα τα περιθώρια φερεγγυότητας και να είναι διαθέσιμη για κάθε έλεγχο.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν ο Επόπτης, πέρα από τον έλεγχο που διενεργεί στο όμιλο Ασπίς και την Commercial Value, μελετά την οικονομική θέση αρκετών ασφαλιστικών επιχειρήσεων, έχοντας μάλιστα επεκτείνει τη δράση του και στη Βόρειο Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προσφάτως πραγματοποίησε αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε βορειοελλαδίτικες ασφαλιστικές εταιρείες, από τις οποίες συνέλεξε στοιχεία για τις ζημιές και τα αποθέματα, τα οποία ήδη μελετά.

Πέραν αυτών, η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης παρακολουθεί τις εξελίξεις και στη διεθνή αγορά, όπου τα χρηματοπιστωτικά συστήματα βιώνουν μια πρωτόγνωρη για τα σημερινά δεδομένα κρίση, επικεντρώνοντας την προσοχή του στις δύο εταιρείες του ομίλου AIG στην Ελλάδα, Alico AIG Life και AIG Greece.

Μάλιστα, πηγές της «Ν» αναφέρουν ότι την περασμένη Πέμπτη, παραμονή δηλαδή των ανακοινώσεων του AIG για τις δρομολογούμενες στρατηγικές κινήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, υψηλόβαθμο στέλεχος του region της Alico στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, επισκέφθηκε εκτάκτως την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, προκειμένου να την ενημερώσει σχετικά.

Η Εποπτική Αρχή, αναφέρουν γνωστοί παράγοντες, παρακολουθεί τις εξελίξεις, έχει ήδη καταγράψει τα ανοίγματα των ασφαλιστικών εταιρειών σε AIG, Fortis και Lehman Brothers - που όπως όλα δείχνουν είναι περιορισμένα, και σε συνδυασμό με τους τακτικούς ελέγχους που διενεργεί είναι έτοιμη να παρέμβει οποτεδήποτε κριθεί αναγκαίο.

Όπως εκτιμάται πάντως, ανεξάρτητα από τα όσα συμβαίνουν στις ξένες αγορές, η Επιτροπή Εποπτείας φέρεται πως έχει την πρόθεση μέχρι το τέλος του έτους να «φωτίσει» πολλά από τα σκοτεινά πεδία της ασφαλιστικής βιομηχανίας.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα