Fed: Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο δανεισμού εταιρειών και πολιτειών

Δευτέρα, 06 Οκτωβρίου 2008 11:45

Νέα μέτωπα της χρηματοοικονομικής κρίσης ενδέχεται να αντιμετωπίσει ο πρόεδρος της Federal Reserve Μπεν Μπερνάκι.

Εταιρείες όπως η Goodyear Tire & Rubber Co., η Duke Energy Corp., η Gannett Co. και η Caterpillar Inc. αναγκάζονται να εξαντλούν τα πιστωτικά τους όρια ή να επιβαρύνονται μεγαλύτερο τίμημα δανεισμού καθώς οι επενδυτές στρέφονται μαζικά προς εταιρείες περιορισμένης συσχέτισης με τη διαλυμένη αγορά ενυπόθηκων δανείων μειωμένης εξασφάλισης. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια ¶ρνολντ Σβαρτζενέγκερ δηλώνει ότι η δική του πολιτεία, καθώς και άλλες, ενδέχεται να χρειαστούν χορήγηση έκτακτων ομοσπονδιακών δανείων καθώς οι πηγές χρηματοδότησης στερεύουν.

Η στενότητα ρευστότητας του επενδυτικού κοινού θα θέσει σε κίνδυνο τις βασικές λειτουργίες των εταιρειών –πληρωμή προμηθευτών, καταβολή μισθών, ανανέωση δανεισμού. Η διεύρυνση της κρίσης υποδηλώνει ότι ο Μπερνάκι και ο Υπουργός Εξωτερικών Χένρι Πόλσον ίσως χρειαστεί να σβήσουν νέες φωτιές πέραν των 700 δισ. δολαρίων που θα χορηγηθούν βάσει του σχεδίου διάσωσης του χρηματοοικονομικού κλάδου που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υπόλοιπη οικονομία δέχεται αυτή τη στιγμή τα πυρά της στενότητας πιστώσεων» δήλωσε ο Κέρτ Καρλ, κορυφαίος οικονομολόγος των ΗΠΑ που εργάζεται στη Swiss Reinsurance Co. της Νέας Υόρκης. «Απλώς επιταχύνει προς τη λάθος κατεύθυνση».

Η αγορά εμπορικών τίτλων, η οποία τυπικά ωριμάζει εντός 270 ημερών και χρησιμοποιείται για την κάλυψη εξόδων όπως οι μισθοί και τα ενοίκια, είχε συρρικνωθεί στα 1,6 τρισ. δολάρια την εβδομάδα που προηγήθηκε της 1ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Fed.

Η Gannett, η μεγαλύτερη εκδοτική εταιρεία εφημερίδων των ΗΠΑ, ανακοίνωσε την 1η Οκτωβρίου ότι άνοιξε ανακυκλούμενο πιστωτικό όριο προκειμένου να εξασφαλίσει κεφάλαια για την αποπληρωμή των εμπορικών ομολόγων της.

Πηγή: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα