Η κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο της Παγκόσμιας Διάσκεψης της Χημικής Βιομηχανίας

Δευτέρα, 06 Οκτωβρίου 2008 12:36
UPD:12:39

H κλιματική αλλαγή και η καινοτομία βρέθηκαν στο επίκεντρο της Παγκόσμιας Διάσκεψης της Χημικής Βιομηχανίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το τριήμερο 2-4 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τη διάσκεψη, που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Χημικής Βιομηχανίας (CEFIC) και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ), παρακολούθησαν επιχειρηματίες, πρόεδροι των μεγαλύτερων εταιρειών χημικών του κόσμου, καθώς επίσης και εκπρόσωποι εθνικών Συνδέσμων της παγκόσμιας χημικής βιομηχανίας.

Αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, όπως επισημάνθηκε, η ευρωπαϊκή χημική βιομηχανία έχει επιτύχει τα τελευταία χρόνια σημαντική μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας στα προϊόντα της, παρά το γεγονός ότι συγκαταλέγεται στους μεγάλους χρήστες ενέργειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σύγκριση με το 1990, ενώ η παραγωγή χημικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 50%, η καταναλισκόμενη ενέργεια μειώθηκε κατά 20% κατατάσσοντας τον κλάδο στους πρωτοπόρους της αποτροπής των κλιματικών αλλαγών.

Την ίδια στιγμή, ο κλάδος είναι και από τους «πλέον εκτεθειμένους» κλάδους στο διεθνή ανταγωνισμό με τον τρόπο που επιχειρείται να εφαρμοσθεί η ευρωπαϊκή πολιτική του περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της εμπορίας των δικαιωμάτων εκπομπής. Η χημική βιομηχανία προτείνει να εφαρμόζεται η μέθοδος της σύγκρισης της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων του ίδιου κλάδου ώστε με την κατανομή των δικαιωμάτων εκπομπής να ανταμείβονται όσοι πετυχαίνουν καλή απόδοση και να δημιουργούνται κίνητρα για βελτίωση σε όσους υστερούν (benchmarking).

Στη διάσκεψη επισημάνθηκε ότι η χημική βιομηχανία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην πρόκληση για αποτροπή των κλιματικών αλλαγών, για παραγωγή και χρήση ανανεώσιμων και πρωτοποριακών μορφών ενέργειας . Είναι προσανατολισμένη στην εφαρμογή της βιώσιμης χημείας που επιτρέπει την κάλυψη των αναγκών των ανθρώπων με την ελάχιστη χρήση φυσικών πόρων και επίπτωση στο περιβάλλον.

Ο κεντρικός ομιλητής καθηγητής κ. Jeremy Rifkin, πρόεδρος του Foundation on Economic Trends και σύμβουλος, μεταξύ άλλων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα οικονομίας, κλιματικής αλλαγής και ενέργειας μίλησε για την «Τρίτη Βιομηχανική Επανάσταση» και κάλεσε τις κυβερνήσεις να επενδύσουν σε νέες μορφές ενέργειας, να ακολουθήσουν νέα μοντέλα στην πολιτική ανάπτυξης με στόχο να την απεξάρτηση από την οικονομία του άνθρακα και την αποτροπή των κλιματικών αλλαγών.

H ευρωπαϊκή και η ελληνική χημική βιομηχανία

Με πωλήσεις ύψους 467 δισ. ευρώ ετησίως και 1,2 εκατ. εργαζομένους, η ευρωπαϊκή χημική βιομηχανία αντιπροσωπεύει σήμερα το 29% της παγκόσμιας αγοράς χημικών με ένα θετικό εμπορικό ισοζύγιο της τάξεως των 35 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε και παρουσίαση του κλάδου της ελληνικής χημικής βιομηχανίας αλλά και μίας «τυπικής» για τα ελληνικά δεδομένα βιομηχανίας χρωμάτων, της εταιρείας VITEX.

Σήμερα η ελληνική χημική βιομηχανία αντιπροσωπεύει ποσοστό της τάξεως του 7,8% του συνόλου της εγχώριας βιομηχανίας με ένα τζίρο της τάξεως των 3,4 δισ. ευρώ και 19.000 εργαζομένους. Στον κλάδο δραστηριοποιούνται 321 εταιρείες, πολλές από τις οποίες είναι οικογενειακές, ενώ οι εξαγωγές του κλάδου αντιστοιχούν στο 13,6% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών.

Στην παρούσα φάση και δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΧΒ κ. Αρμόδιος Γιαννίδης, ο κλάδος δεν έχει υποστεί σημαντικές απώλειες από την οικονομική κρίση, γεγονός το οποίο οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό και στο μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα