Διεύρυνση των περιθωρίων εν μέσω ανησυχιών για τις τράπεζες

Δευτέρα, 06 Οκτωβρίου 2008 13:21

Αύξηση των ευρωπαϊκών πιστωτικών περιθωρίων (spreads) σημειώθηκε τη Δευτέρα μετά από μια σειρά συμφωνιών για τη διάσωση των τραπεζών και την παροχή εγγυήσεων των τραπεζικών καταθέσεων από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Στις 10:15 (ώρα Ελλάδος) ο δείκτης εταιρειών επενδυτικού βαθμού Markit iTraxx Europe βρισκόταν στα επίπεδα των 137,75 μονάδων βάσης, σύμφωνα με στοιχεία της Markit, ενισχυμένος κατά 12,25 μονάδες βάσης σε σχέση με το βράδυ της Παρασκευής.

Ο δείκτης Markit iTraxx Crossover, ο οποίος περιλαμβάνει τις 50 εταιρείες με τις χειρότερες πιστοληπτικές αξιολογήσεις, διαμορφωνόταν στις 624 μονάδες βάσης μετά από άνοδο 32 μονάδων.

Οι μετοχές των ΗΠΑ σημείωσαν πτώση την Παρασκευή μετά την έγκριση του πακέτου 700 δισ. για τη διάσωση του χρηματοοικονομικού τομέα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, υπό το φόβο ότι δεν θα οδηγήσει σε «ξεμπλοκάρισμα» των πιστωτικών αγορών. Υποχώρηση κατά 3,9% κατέγραψε ο δείκτης χρηματοοικονομικών εταιρειών της S&P.

«Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, το σχέδιο ίσως λειτουργήσει ως δίχτυ ασφαλείας βοηθώντας τις πιστωτικές αγορές, ωστόσο, δεν μεταβάλλει τα πραγματικά θεμελιώδη μεγέθη οικονομίας και καταναλωτών που παραμένουν αδύναμα και δεν βάζει ένα τέλος στον κύκλο πτώσεων των τιμών στην αγορά κατοικίας», σύμφωνα με αναλυτή της BNP Paribas.

Στις εξελίξεις του σαββατοκύριακου περιλαμβάνεται η νέα συμφωνία διάσωσης της γερμανικής Hypo Real Estate μετά την κατάρρευσή της, η συμφωνία εξαγοράς στοιχείων ενεργητικού της Fortis στο Βέλγιο και το Λουξεμβούργο από την BNP Paribas έναντι 14,5 εκατ. ευρώ, κυρίως σε μετοχικό κεφάλαιο, καθώς και η έκτακτη στροφή της ιταλικής τράπεζας UniCredit προς το επενδυτικό κοινό για άντληση κεφαλαίων ύψους 3 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα