Σε πιο «δραστικές λύσεις» τις οποίες «δεν θα επέλεγε υπό κανονικές συνθήκες» στρέφεται ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Αλιστερ Ντάρλινγκ, για τη στήριξη των εγχώριων τραπεζών.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης αναφέρουν ότι σε αυτές συγκαταλέγεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διοχέτευση κεφαλαίων από τους φορολογούμενους στις πληγείσες τράπεζες.
Το σχέδιο, το οποίο παραπέμπει σε ανάλογη επιχείρηση από τη σουηδική κυβέρνηση στις αρχές της δεκαετίας του 1990, θα αφορά όλες τις τράπεζες. Σε αντάλλαγμα της «ένεσης» κεφαλαίων, οι φορολογούμενοι θα προστατεύονται μέσω προνομιακών μετοχών ή δικαιωμάτων επιλογής που θα τους αποφέρουν στο μέλλον γενναιόδωρα μερίσματα.
Υπό την προοπτική της ευρείας αποδοχής αυτής της προσέγγισης, ο κ. Ντάρλινγκ ίσως αποφασίσει ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης κεφαλαίων είναι ο καλύτερος τρόπος ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, είναι προτιμότερο από το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών ύψους 700 δισ. δολαρίων που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ, με το οποίο το βάρος των «τοξικών» στοιχείων ενεργητικού βαραίνει τους φορολογούμενους.
Την Τετάρτη ο κ. Ντάρλινγκ θα παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να διαχειριστεί τα επιδεινούμενα δημόσια οικονομικά εν μέσω ύφεσης, ενώ την Πέμπτη η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να προβεί σε μείωση των επιτοκίων από τα σημερινά επίπεδα του 5%.
Πηγή: Financial Times