Εάν υπάρχει κάτι στο οποίο μπορούν να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί είναι η ανάγκη για συντονισμένη δράση εν όψει της παγκόσμιας κρίσης.
Εν τω μεταξύ, όμως, κάθε κράτος κινείται μόνο του, παρατηρεί η βρετανική εφημερίδα Financial Times στη στήλη Lex.
Δεν είναι μόνο οι αγορές που έχουν κουραστεί από το «σκάρωμα» κανονισμών. Πολύ περισσότερο είναι η αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι ο αγώνας για την προστασία των τραπεζικών καταθέσεων είναι άσκοπος. Σύμφωνα με τους Financial Times, δεν είναι απλώς ένα παιχνίδι που οδηγεί σε ισοπαλία –μια μικρή αποστράγγιση των κεφαλαίων μιας τράπεζας θα οδηγήσει σε υπερχείλιση των κεφαλαίων μιας άλλης– είναι ότι θολώνουν οι διαφανείς διαδικασίες.
Εν μέσω ενός κοκτέιλ από λύσεις στο χώρο των ιδιωτικών κεφαλαίων (Lloyds/HBOS), «ενέσεις» κεφαλαίων (Fortis and Dexia) και παροχές ρευστότητας (Hypo Real Estate), η αγορά θέτει συστηματικά τις τράπεζες στο περιθώριο καθώς αυξάνει ο βαθμός εξάρτησής της από μαζικά βραχυπρόθεσμα κεφάλαια.
Σύμφωνα με τους FT, αυτό που χρειάζονται τώρα οι επενδυτές είναι μια ξεκάθαρη στάση από τις αρχές. Μια ενορχηστρωμένη πανευρωπαϊκή κίνηση διοχέτευσης κεφαλαίων. Όπως υποστηρίζει ο διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων από τις ΗΠΑ, Τζον Χάσμαν, η διοχέτευση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω ενός «υπερομολόγου», το οποίο θα καταβάλλει υψηλό τόκο, δίνοντας τις τράπεζες κίνητρο να μεταπηδήσουν σε φθηνότερα κεφάλαια το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, οι καταβολές θα πραγματοποιούνται προκαταβολικά έως ότου η τράπεζα κατέλθει σε ένα ελάχιστο όριο κερδοφορίας.