Ιαπωνία-Αυστραλία: 11 δισ. δολ. στην αγορά από τις κεντρικές τράπεζες

Μετά την αύξηση των διατραπεζικών επιτοκίων
Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2008 06:28

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ από 11 δισ. δολ. διοχέτευσαν στην αγορά οι κεντρικές τράπεζες της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας επιδιώκοντας να τονώσουν το τραπεζικό σύστημα και να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ρευστότητας και τα υψηλά διατραπεζικά επιτόκια.

Στην Ιαπωνία η Bank of Japan (BoJ) διοχέτευσε 1 τρισ. γιέν (9,8 δισ. δολ.) και στην Αυστραλία η Reserve Bank of Australia έκανε τονωτική ένεση 1,815 δισ. δολ. Αυστραλίας (1,3 δισ. δολ.). Στο Λονδίνο το διατραπεζικό επιτόκιο Libor με το οποίο δανείζονται μεταξύ τους οι τράπεζες σε δολάρια διάρκειας τριών μηνών διατηρήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα εννέα μηνών.

Τα διατραπεζικά επιτόκια έχουν αναρριχηθεί στα ύψη καθώς οι τράπεζες συγκεντρώνουν ρευστό για να στηρίξουν τους ισολογισμούς τους, καθώς οι μετοχές και οι τιμές των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής κινήθηκαν πτωτικά μετά τα σχέδια διάσωσης έξι τραπεζών σε Ευρώπη και ΗΠΑ τις δύο προηγούμενες εβδομάδες. Ο δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 10.000 μονάδων για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2003 καθώς οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν πτωτικά για τέταρτη ημέρα, διευρύνοντας τις απώλειες των μετοχών που έχασαν χθες 2,5 τρισ. δολ. από τη χρηματιστηριακή τους αξία.

Οι τράπεζες αύξησαν τις καταθέσεις που είχαν στην Reserve Bank of Australia κατά 92 εκατ. δολ. Αυστραλίας χθες στα 9,493 δισ. δολ., μετά την αναρρίχηση αυτών των τοποθετήσεων στα επίπεδα ρεκόρ των 11,04 δισ. δολ. Αυστραλίας στις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την RBA στο Web site της. Αυτές οι καταθέσεις κυμάνθηκαν πέρυσι στο 1,7 δισ. δολ. Αυστραλίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα