Ανοδος του αργού

Για πρώτη ημέρα σε σύνολο πέντε ημερών
Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2008 06:47

ΑΝΟΔΙΚΑ για πρώτη φορά σε πέντε ημέρες κινήθηκε το αργό πετρέλαιο καθώς κάποιοι διαπραγματευτές έκριναν ότι η χθεσινή υποχώρηση του καυσίμου σε ποσοστό 6,5% ήταν υπερβολική, σε συνδυασμό με τις εικασίες ότι ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να ανακοινώσει μείωση της παραγωγής του κατά τη συνεδρίασή του τον Δεκέμβριο καθώς η ζήτηση μειώνεται.

Το πετρέλαιο ανέκαμψε από τα χαμηλότερα επίπεδα οκτώ ετών μετά την ανάκαμψη των αμερικανικών μετοχών από τα χειρότερά τους επίπεδα χθες εν μέσω εικασιών ότι η Federal Reserve θα μειώσει τα επιτόκια για να «ξεπαγώσει» τις πιστωτικές αγορές. Ο ΟΠΕΚ, θα λάβει «τα απαραίτητα μέτρα» για τη σταθεροποίηση των διεθνών αγορών, δήλωσε χθες ο πρόεδρός του, Chakib Khelil.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Νοεμβρίου σημείωσε άνοδο έως 1,19 δολ., ποσοστό 1,4%, φθάνοντας στα 89 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και διαπραγματεύθηκε στα 88,92 δολ. το βαρέλι στις 10:53 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Τα συμβόλαια του αργού έχουν υποχωρήσει 40% από τα επίπεδα ρεκόρ των 147,27 δολ. το βαρέλι στα οποία αναρριχήθηκε στις 11 Ιουλίου.

Χθες τα συμβόλαια του αργού υποχώρησαν 6,07 δολ. κλείνοντας στα 87,81 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη. Το αργό άγγιξε τα 87,56 δολ. το βαρέλι, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 7 Φεβρουαρίου καθώς το δολάριο κινήθηκε ανοδικά έναντι του ευρώ, ενώ ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Khelil, είπε ότι η τιμή θα συνεχίσει να υποχωρεί το επόμενο έτος.

Το μπρεντ για παράδοση Νοεμβρίου διαπραγματεύθηκε 65 σεντς υψηλότερα στα 84,33 δολ. το βαρέλι στις 10:35 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Χθες το μπρεντ υποχώρησε 6,57 δολ., ποσοστό 7,3$, κλείνοντας στα 83,68 δολ., στα χαμηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 23 Οκτωβρίου του 2007.

Η παραγωγή του ΟΠΕΚ που αντλεί το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως υποχώρησε 1,3% τον Σεπτέμβριο μετά τη μείωση της παραγωγής του Ιράκ στα χαμηλότερα επίπεδα 13 μηνών, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg News τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν στις 3 Οκτωβρίου.

Τον περασμένο μήνα οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ άντλησαν κατά μέσον όρο 32,19 εκατ. βαρέλια ημερησίως, κατά 425.000 λιγότερα ημερησίως από τον Αύγουστο σύμφωνα με έρευνα των πετρελαϊκών εταιρειών, των παραγωγών και των αναλυτών. Η παραγωγή του Αυγούστου αναθεωρήθηκε κατά 40.000 βαρέλια ημερησίως εξ αιτίας της υψηλότερης παραγωγής από τη Νιγηρία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα