Ε.Ε.: Αυξάνονται σε 50.000 € οι εγγυημένες τραπεζικές καταθέσεις

Δέσμευση για στήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2008 15:40
UPD:18:34

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ

Tην κοινή δέσμευση των χωρών - μελών της Ε.Ε. για τη στήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γιοργκ Ασμουσεν.

Όπως είπε, τα κράτη μέλη της Ένωσης δεσμεύθηκαν σήμερα στο Λουξεμβούργο να στηρίξουν όλους τους μεγάλους χρηματοπιστωτικούς ομίλους σε περίπτωση δυσκολιών, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μίας γενικευμένης κρίσης.

«Συμφωνούμε ότι πρέπει να αποφασισθεί η κρατική παρέμβαση σε εθνικό επίπεδο μέσα σε ένα πλαίσιο συντονισμού», αναφέρουν σε κοινό ανακοινωθέν τους οι Ευρωπαίοι υπουργοί.

«Συμφωνήσαμε να υποστηρίξουμε τους συστημικούς χρηματοοικονομικούς θεσμούς», προσθέτουν οι 27, ενώ δεσμεύονται να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση της καλής λειτουργίας και της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος και την προστασία των χρημάτων των καταθετών.

Eπίσης αποφασίστηκε η αύξηση του ορίου εγγύησεις των καταθέσεων από τις 20.000 στις 50.000 ευρώ. «Συμφωνήσαμε ότι για αρχική περίοδο τουλάχιστον ενός έτους όλα τα κράτη μέλη θα δώσουν εγγύηση για την προστασία των καταθέσεων των ιδιωτών για συνολικό ποσό τουλάχιστον 50.000 ευρώ» υπογραμμίζεται στην κοινή δήλωση.

Προστίθεται επίσης πως πολλά κράτη της ΕΕ επιθυμούν να προχωρήσουν περισσότερο, ανεβάζοντας το ελάχιστο ύψος των εγγυημένων τραπεζικών καταθέσεων ιδιωτών σε τουλάχιστον 100.000 ευρώ.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε πως η Κομισιόν έχει προτείνει την αύξηση του ύψους της εγγύησης των καταθέσεων στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα 100.000 ευρώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, προτείνουμε το χαμηλότερο όριο να είναι 100.000 ευρώ, που δεν υπερβολικό», ανέφερε ο Μπαρόζο, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν είχε επιτευχθεί ομοφωνία για την πρόταση.

Οι χώρες της Ε.Ε. είναι αποφασισμένες να δράσουν συντονισμένα απέναντι στη διεθνή κρίση υπογράμμισε η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνόδου. «Είμαστε έτοιμοι να εξασφαλίσουμε την αντοχή και τη σταθερότητα του συστήματός μας και να λάβουμε όλα τα μέτρα για την επίτευξη αυτού του στόχου», πρόσθεσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα