Περικοπές στους αμυντικούς προϋπολογισμούς λόγω της κρίσης

Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2008 16:12

Η παγκόσμια οικονομική κρίση είναι απίθανο να επηρεάσει άμεσα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Δύσης στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι προϋπολογισμοί των ευρωπαϊκών κρατών για την άμυνα θα υποστούν σημαντικές μακροπρόθεσμες περικοπές.

Με τις εκατοντάδες δισεκατομμυρίων δολαρίων των κρατικών προϋπολογισμών να κατευθύνονται στη διάσωση των τραπεζών μεσούσης της συρρίκνωσης στην πιστωτική αγορά, τα δαπανηρά μακροπρόθεσμα αμυντικά προράμματα θα είναι δύσκολο να δικαιολογηθούν, όπως αναφέρουν αναλυτές για την άμυνα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, η κρίση εντείνει τις εκκλήσεις για μεγαλύτερη συσπείρωση σε θέματα άμυνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προς αποφυγή των διπλών εξόδων εις βάρος των περιορισμένων πόρων των 27 κρατών μελών.

«Δεν πιστεύω ότι η άμυνα θα λείπει από τα μέτρα λιτότητας», υποστηρίζει ο οικονομολόγος Μαρκ Στόκερ του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου.

Θα είναι πολύ δύσκολο για τις κυβερνήσεις να αιτιολογήσουν την περικοπή κεφαλαίων στην υγεία και την παιδεία με σκοπό την κατασκευή δύο αεροπλανοφόρων και την αγορά του φορτίου σε αεροπλάνα.

Ο Υπουργός ¶μυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρόμπερτ Γκέιτς, προέβλεψε τον περασμένο μήνα σταθεροποίηση των στρατιωτικών δαπανών στις Η.Π.Α. για τα επόμενα χρόνια χωρίς, όμως, να αναμένει σφοδρές περικοπές.

Οι αναλυτές δεν προσδοκούν σημαντική μεταβολή των δαπανών για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, καθώς στον προϋπολογισμό εντάσσονται στο πλαίσιο των κονδυλίων κατά της τρομοκρατίας.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα