Μηδενική η έκθεση των ασφαλιστικών οργανισμών σε επικίνδυνες επενδύσεις

«Το κράτος εγγυάται τις συντάξεις»
Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2008 16:52

«Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προκύπτει ότι οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης δεν έχουν άμεσα στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα τραπεζών που έχουν παρουσιάσει οικονομικό πρόβλημα, αφού στο σύνολό τους οι Φορείς έχουν επενδύσει σε ελληνικά Τραπεζικά ομόλογα».

Τα παραπάνω δήλωσε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατα πόσο οι Ασφαλιστικοί Οργανισμοί διαθέτουν επικίνδυνα επενδυτικά προϊόντα.

Η υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί της χώρας εχουν μηδενική έκθεση σε τέτοιου είδους επενδύσεις.

«Από το σύνολο της περιουσίας τους, ποσό ύψους 1,3 δισ ευρώ είναι επενδεδυμένο σε Αμοιβαία Κεφάλαια : 913 εκατομμύρια ευρώ στα δύο Αμοιβαία της «ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών», η σύνθεση των οποίων αποτελείται από Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου και Μετοχές Υψηλής Κεφαλαιοποίησης του Χ.Α.Α. και 400 εκατομμύρια σε Αμοιβαία Κεφάλαια εσωτερικού τα οποία διαχειρίζονται ελληνικές ΑΕΔΑΚ. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί έχουν μηδενική έκθεση σε επικίνδυνα, («τοξικά»), επενδυτικά προϊόντα», παρατήρησε η κ. Πετραλιά.

Όσον αφορά στην αξία των επενδύσεων των Ταμείων, η υπουργός σημείωσε πως εκ του νόμου, οι φορείς λειτουργούν ως θεσμικοί επενδυτές, με κριτήρια μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, τα δε πραγματικά κέρδη ή ζημίες προκύπτουν μόνο στη συγκεκριμένη στιγμή που οι Φορείς πωλούν τους τίτλους τους. Επομένως, σημείωσε, η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου ενός Φ.Κ.Α, οποιαδήποτε άλλη στιγμή είναι λογιστική.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι για την καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας των Φορέων, προωθείται για δημοσίευση υπουργική απόφαση, με την οποία ρυθμίζονται οι Κανόνες Επενδυτικής Συμπεριφοράς και Δεοντολογίας των νέων Ταμείων, οι οποίοι -όπως είπε- «θωρακίζουν το ισχύον πλαίσιο με όρους απολύτως διαφανείς και μετρήσιμης απόδοσης».

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε η κ. Πετραλιά, το κράτος εγγυάται τις συντάξεις και δεν υπάρχει λόγος εκποίησης της περιουσίας των Ταμείων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα