Στις 100.000€ αυξάνεται το όριο εγγύησης καταθέσεων στην Ελλάδα

Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2008 17:23
UPD:18:27
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει στις 100.000 ευρώ τη νομική προστασία εγγύησης των καταθέσεων στην Ελλάδα, για χρονική περίοδο τουλάχιστον ενός έτους (έναντι των 50.000 ευρώ, που αποφασίστηκε ως ελάχιστο όριο εγγύησης καταθέσεων στην ΕΕ) εξέφρασε σήμερα από το Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Ecofin.

«Προτιθέμεθα άμεσα να καταθέσουμε τη σχετική τροποποίηση στη Βουλή, να αυξήσουμε το όριο από τις 20.000 που είναι σήμερα στις 100.000», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε επίσης την πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα κάνει οτιδήποτε χρειάζεται για να διασφαλίσει όλες τις καταθέσεις των Ελλήνων.

«Είναι μία πολιτική δέσμευση, την οποία ρητά έχουμε αναλάβει από την προηγούμενη εβδομάδα», τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης.

Aναφερόμενος στις αποφάσεις του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ, δήλωσε πως οι 27 κατέληξαν ότι αυτό που προέχει είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό τομέα και η ορθή λειτουργία του. «Συμφωνήσαμε να υποστηρίξουμε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που υπόκεινται σε συστηματικό κίνδυνο και δεσμευόμαστε να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για τη βελτίωση της ακεραιότητας και της σταθερότητας του τραπεζικού μας συστήματος και να προστατεύσουμε τις καταθέσεις των ιδιωτών αποταμιευτών» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Γνωστοποίησε ακόμη πως ότι οι αρχές της ΕΕ και τα κράτη μέλη θα παραμείνουν σε καθημερινή επαφή, μέσω της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής, έτσι ώστε να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να διασφαλίσουν μία συνεκτική και συντονισμένη απάντηση στην τρέχουσα κρίση.

Επισήμανε πάντως πως ότι το Συμβούλιο προτρέπει τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να έχουν πλήρη διαφάνεια, ενώ οι αρμόδιες κοινοτικές και εθνικές αρχές θα παρακολουθούν στενά την πρόοδο που επιτυγχάνεται στον τομέα αυτό.

Συνοψίζοντας τα κρίσιμα σημεία της απόφασης του Ecofin, ανέφερε ότι οι κρατικές παρεμβάσεις για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα πρέπει να έχουν προσωπικό χαρακτήρα και να μεριμνούν για τη διασφάλιση των συμφερόντων των φορολογουμένων. Σημείωσε, επίσης, ότι οι κυβερνήσεις θα μπορούν να επιφέρουν αλλαγή της διοίκησης σε τράπεζες που δεν διοικούνται με τον ορθό τρόπο, αλλά και να παρεμβαίνουν στις αποδοχές των διευθυντικών στελεχών τους. Ανέφερε, τέλος, ότι οι μέτοχοι θα υφίστανται τις επιπτώσεις της κρατικής παρέμβασης, όπου αυτή κρίνεται αναγκαία.

Συνεχίζοντας, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ικανοποιημένος για τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δρα άμεσα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αλλά και να επιδεικνύει ευελιξία σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για τις κρατικές ενισχύσεις.

Σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο υπουργός σημείωσε ότι θα πρέπει να αντανακλά τις τρέχουσες εξαιρετικά κρίσιμες συνθήκες. Ερωτηθείς για το τι προτίθεται να πράξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τη διαπίστωση ότι το 2007 η Ελλάδα εμφάνισε έλλειμμα μεγαλύτερο του 3%, ο κ. Αλογσκούφης απάντησε ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει πρόβλημα, δεδομένου ότι από το 2007 και μετά η Ελλάδα τηρεί και θα εξακολουθήσει να τηρεί τις δεσμεύσεις που υπέχει από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα