ΥπΑΑΤ: Προκαταβολές 5 εκατ. € σε βαμβακοκαλλιεργητές για τις χαλαζοπτώσεις Ιουνίου

Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2022 11:59
UPD:12:16
REUTERS/BRIAN SNYDER

Καταβάλλονται σήμερα, Δευτέρα, πέντε εκατομμύρια ευρώ ως προκαταβολή στους αγρότες, των οποίων οι καλλιέργειες βάμβακος επλήγησαν από τις σφοδρές χαλαζοπτώσεις στο τέλος Ιουνίου 2022, σε εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4795/2023, τις οποίες εισηγήθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Υπ.ΑΑΤ), Γιώργος Γεωργαντάς, και ψήφισε η Βουλή.

Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές, ο πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α., Ανδρέας Λυκουρέντζος, εισηγήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού την έγκριση πληρωμής προκαταβολών για τις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Σερρών, Κιλκίς, Πέλλας και Θεσσαλονίκης, ύψους 4.911.299,42 € για 2.107 δικαιούχους ασφαλισμένους παραγωγούς.

Ο ΥπΑΑΤ, Γιώργος Γεωργαντάς δήλωσε σχετικά: «Εντός συντόμου χρονικού διαστήματος διεκπεραιώθηκε ένα τεράστιο έργο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΑ τόσο με τη νομοθετική μας πρωτοβουλία, όσο και με την ταχύτατη προώθηση του έργου των εξατομικευμένων εκτιμήσεων, ανά παραγωγό, ώστε οι αγρότες μας να λαμβάνουν σήμερα, εντός τεσσάρων μηνών, προκαταβολή των αποζημιώσεων τις οποίες δικαιούνται.

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά του ΕΛΓΑ και αποτελεί επιλογή της σημερινής κυβέρνησης, η πληρωμή προκαταβολών για χαλαζοπτώσεις, δεδομένης της σφοδρότητας του φαινομένου και των εκτεταμένων ζημιών στις καλλιέργειες.

Ακολουθούν σταδιακά και οι πληρωμές προκαταβολών και για άλλες καλλιέργειες αυτών των Περιφερειακών Ενοτήτων. Συγκεκριμένα, οι προκαταβολές για τις ζημίες στις αμπελοκαλλιέργειες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας θα καταβληθούν την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου.

Η κοινωνική ευαισθησία και η στήριξη των αγροτών μας είναι αδιαπραγμάτευτη πολιτική της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη».Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα