Ιταλία: Απροσδόκητη αύξηση του ΑΕΠ- Μικρή ανάσα ανακούφισης για τη Μελόνι

Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2022 11:51
UPD:11:54
REUTERS/REMO CASILLI

Μικρή αλλά απροσδόκητη αύξηση σημείωσε η ιταλική παραγωγή το τρίτο τρίμηνο, γεγονός που ενισχύει τη νέα πρωθυπουργό της χώρας Τζόρτζια Μελόνι.

Ειδικότερα, η οικονομία της Ιταλίας σημείωσε άνοδο 0,5% το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η εθνική στατιστική υπηρεσία. Πρόκειται για μεγαλύτερη αύξηση από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 2,6%.

Η καλή πορεία οφείλεται στις υπηρεσίες και τη βιομηχανία, ενώ το εμπόριο λειτούργησε ως τροχοπέδη. Τα δεδομένα εξακολουθούν να δείχνουν μεγάλη επιβράδυνση από το 1,1% μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, αντικατοπτρίζοντας την τάση που παρατηρείται στη Γαλλία και την Ισπανία, σχολιάζει το Bloomberg.

Ο πληθωρισμός ευθύνεται εν μέρει για αυτό καθώς διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο σε 9% το τρίτο τρίμηνο πριν φτάσει στο 12,8% τον Οκτώβριο, συμπιέζοντας τις καταναλωτικές δαπάνες και αυξάνοντας το κόστος για τις επιχειρήσεις.

Ο πληθωρισμός θολώνει έτσι τις προοπτικές. Οι τελευταίες προβλέψεις της κυβέρνησης βλέπουν το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 3,3% φέτος, αλλά μόνο 0,6% το 2023. Πολλοί αναλυτές προβλέπουν ύφεση.

Προς το παρόν, τα στοιχεία θα ενισχύσουν τις προσπάθειες της Μελόνι να εξισορροπήσει την επιβράδυνση της ανάπτυξης με τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική βοήθεια προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Είναι ήδη υπό πίεση από τους κυβερνητικούς της εταίρους Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Ματέο Σαλβίνι που ζητούν να ξοδέψει περισσότερα. Ταυτόχρονα προσπαθεί να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι θα κρατήσει υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά της χώρας.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα