Φυσικό αέριο: Πτωτικά οι τιμές- Ο ήπιος καιρός έχει υπό έλεγχο την κατανάλωση

Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2022 11:08
UPD:11:09
REUTERS/FABRIZIO BENSCH

Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου τη Δευτέρα, μετά από δύο μέρες που έκλεισαν με κέρδη.

Ειδικότερα, η τιμή του φυσικού αερίου  στον κόμβο TTF για το συμβόλαιο Δεκεμβρίου διαπραγματευόταν 5,5% χαμηλότερα, στα 131,70 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Νωρίτερα υποχώρησαν έως και 6,5%.

Οι τιμές έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τα επίπεδα-ρεκόρ του Αυγούστου, ωστόσο, παραμένουν σχεδόν πέντε φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο της πενταετίας για αυτήν την εποχή.

Την πτώση τροφοδοτούν οι ήπιες καιρικές συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες εβδομάδες στην Ευρώπη και η πληρότητα στις αποθήκες. Στην αποκλιμάκωση συνεισφέρουν επίσης οι εισροές υγροποιημένου φυσικού αερίου και η χαμηλότερη κατανάλωση από τη βιομηχανία.

Ωστόσο, η πρόσφατη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μπορεί να μην έχει διάρκεια, προειδοποιεί ο CEO της ιταλικής Eni. «Είναι μια προσωρινή κατάσταση», όπως είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Claudio Descalzi. «Θα έχουμε προβλήματα το 2023 γιατί το 2023 δεν θα έχουμε ρωσικό αέριο».

Για την ώρα ο καιρός προβλέπεται να παραμένει ήπιος μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, σύμφωνα με την Maxar. Οι γεμάτες αποθήκες παρέχουν ένα «μαξιλάρι» για όταν αναπόφευκτα πέσουν οι θερμοκρασίες- και επομένως θα αυξηθεί η κατανάλωση. Πρόκληση θεωρείται ωστόσο η πλήρωση των αποθεμάτων το επόμενο έτος, ελλείψει των προμηθειών από τη Ρωσία.

Στο μεταξύ γίνεται προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή στις σχεδιαζόμενες παραβάσεις στην αγορά φυσικού αερίου, με στόχο να διασφαλιστεί ότι η οικονομία προστατεύεται από οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση των τιμών.  

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα