Στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την εγγύηση των καταθέσεων

Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2008 11:19
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης στα αμέσως επόμενα 24ωρα, με την οποία θα προβλέπεται η εγγύηση των καταθέσεων με όριο τα 100.000 ευρώ για τα τρία προσεχή χρόνια, προχωρά η κυβέρνηση. Η σχετική νομοθετική διάταξη θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου για τους δανειολήπτες, που συζητείται στη Βουλή.

Οπως σημείωσε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, το νομικό ελάχιστο των 20.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στην Ελλάδα, θα αυξηθεί στις 100.000 ευρώ και πρόσθεσε ότι ισχύει η πολιτική δέσμευση για την προστασία του συνόλου των καταθέσεων πέρα από το νομικό ελάχιστο των 100.000 ευρώ. Η εγγύηση των καταθέσεων ισχύει για όλες τις τράπεζες, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Προτεραιότητά μας, τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, είναι να αποκαταστήσουμε και να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη στην ορθή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού τομέα και θα ληφθεί οποιοδήποτε μέτρο απαιτείται για να προστατεύσουμε τις καταθέσεις.

Αναφερόμενος εξάλλου, στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (ΕΚΟΦΙΝ) χθες στο Λουξεμβούργο, ο υπουργός δήλωσε ότι οι «27» συμφώνησαν να συνεχίσουν την υποστήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν σημασία και βάρος για τη λειτουργία των συστημάτων.

Μεταξύ των «27», πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης, θα υπάρχει στενή συνεργασία στις ενέργειες που θα γίνονται και θα λαμβάνονται υπόψη και οι πιθανές διασυνοριακές επιπτώσεις των αποφάσεων που θα παίρνονται σε εθνικό επίπεδο.

Σε εθνικό επίπεδο οι αποφάσεις, αλλά απαιτείται συντονισμός

Παράλληλα όμως, όπως διευκρίνισε, κεντρική απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ είναι ότι βασικές αποφάσεις για οποιεσδήποτε παρεμβάσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα μία χώρας-μέλους, θα λαμβάνονται σε εθνικό και όχι σε κοινοτικό επίπεδο. Κατά συνέπεια, κάθε χώρα έχει την ευθύνη αφενός να παρεμβαίνει, προκειμένου να κάνει ό,τι χρειάζεται για το δικό της χρηματοπιστωτικό σύστημα, και αφετέρου να συντονίζεται με τις υπόλοιπες χώρες, «ώστε να έχουμε συντονισμένη δράση, διότι είμαστε σε μια ενιαία αγορά», όπως σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης.

Επίσης, το ΕΚΟΦΙΝ αποφάσισε να αποφεύγεται κάθε στρέβλωση μεταχείρισης μεταξύ των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών τραπεζών, που ενδεχομένως οφείλονται στις διαφορές λογιστικών κανόνων.

Προσωρινές οι παρεμβάσεις

Οι παρεμβάσεις, εθνικές και κοινοτικές, τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης θα είναι έγκαιρες και η στήριξη θα είναι προσωρινού χαρακτήρα. Στόχος μας, επεσήμανε ο υπουργός, δεν είναι να κρατικοποιήσουμε το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, αλλά να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη σε αυτό.

Η εφαρμογή του Συμφώνου να αντανακλά τις εξαιρετικές συνθήκες

Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο Γιώργος Αλογοσκούφης δήλωσε ότι το ΕΚΟΦΙΝ αποφάσισε πως η εφαρμογή του Συμφώνου θα πρέπει να αντανακλά τις τρέχουσες εξαιρετικές συνθήκες, αλλά να είναι πάντα σύμφωνη η εφαρμογή αυτή με τις προβλέψεις του Συμφώνου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα