Γαλλία: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1985 ο πληθωρισμός

Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2022 15:36
UPD:15:55
REUTERS/SARAH MEYSSONNIER

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν τον Οκτώβριο στη Γαλλία με τον ταχύτερο ρυθμό τους από το 1985, λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων και των μεταποιημένων προϊόντων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γαλλία αυξήθηκε τον Οκτώβριο, στο 6,2%, μετά από δύο μήνες επιβράδυνσης, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών (INSEE).

Αυτή η αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται στην αύξηση των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων και των βιομηχανικών προϊόντων, διευκρινίζει το INSEE. Τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός είχε φτάσει στο 6,1% σε διάστημα ενός έτους, πριν επιβραδυνθεί τον Αύγουστο (5,9%) και τον Σεπτέμβριο (5,6%).

Πρόκειται για τον υψηλότερο πληθωρισμό από τον Ιούνιο του 1985, οπότε είχε καταγράφει στο 6,4% σε διάστημα ενός έτους. Η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα ήταν στο 11,8%, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 19,2% και τα μεταποιημένα προϊόντα αυξήθηκαν κατά 4,2%.

Από την άλλη οι ρυθμοί ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας αναμένεται να είναι μικρότεροι των προσδοκώμενων. Ειδικότερα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του INSEE θα κλείσουν στο 2,5% έναντι 2,7% που είναι η πρόβλεψη στο σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα