Γερμανία: «Αναβάλλεται» η ύφεση- Αύξηση 0,3% στο ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο

Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2022 12:43
UPD:12:54
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Απροσδόκητα αύξηση σημείωσε η γερμανική παραγωγή το τρίτο τρίμηνο, γεγονός που αναβάλλει για λίγο την αναμενόμενη ύφεση στην μεγαλύτερη οικονομίας της Ευρωζώνης. Η ύφεση θεωρείται δεδομένη από πολλούς οικονομολόγους λόγω του εκτοξευόμενου πληθωρισμού και μιας ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο.

Ειδικότερα, η οικονομία της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 0,3% το τρίτο τρίμηνο, παρά τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έβλεπαν συρρίκνωση 0,2%.Η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση, ανακοίνωσε την Παρασκευή η στατιστική υπηρεσία.

BLOOMBERG

Τα στοιχεία είναι «εντελές εντυπωσιακά, δεδομένου ότι τόσοι πολλοί δείκτες δείχνουν ότι η οικονομία επιβραδύνεται σημαντικά εδώ και μήνες», σχολίασε ο Jens-Oliver Niklasch της LBBW.  «Υπάρχουν πιθανώς δύο παράγοντες στο παιχνίδι: οι συνέπειες της επαναλειτουργίας μετά τον κορωνοϊό και το καλοκαιρινό πακέτου βοήθειας, που υπεραντιστάθμισαν τις αρνητικές επιπτώσεις της αύξησης των τιμών της ενέργειας και του πολέμου στην Ουκρανία». Ο Niklasch εξακολουθεί να εκτιμάει ότι η γερμανική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεσητον χειμώνα, ωστόσο, υποστήριξε ότι ενδέχεται τελικά να μην είναι τόσο σοβαρή όσο αρχικά αναμενόταν.

Νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι  Γαλλία και Ισπανία σημείωσαν αναιμική ανάπτυξη 0,2%.

Τα στοιχεία είναι πιθανό να είναι τα τελευταία καλά νέα που θα ακούσμε ​​για ένα διάστημα, προειδοποιεί το πρακτορείο Bloomberg. Παρόλο που η κυβέρνηση της Γερμανίας έχει ανακοινώσει επιδοτήσεις για περισσότερη κατανάλωση φυσικού αερίου μετά τη μείωση των αποστολών από τη Ρωσία, η Bundesbank βλέπει την παραγωγή να συρρικνώνεται «σημαντικά» αυτόν τον χειμώνα.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα