Ρωσία: «Φρένο» στις μειώσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα;

Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2022 09:24
UPD:09:25
REUTERS/EVGENIA NOVOZHENINA

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας πρόκειται να «παγώσει» τον κύκλο νομισματικής χαλάρωσης καθώς εντείνονται στη χώρα οι κίνδυνοι για υψηλότερο πληθωρισμό μετά την μερική επιστράτευση που κήρυξε το Κρεμλίνο καλώντας εφέδρους για να πολεμήσουν στον πόλεμο.

Η απόφαση για το φρένο στις μειώσεις επιτοκίων αναμένεται την Παρασκευή, και πιθανότατα θα χαράξει μια γραμμή σε έναν άνευ προηγουμένου κύκλο νομισματικής χαλάρωσης.

Στο επίκεντρο της προσοχής θα βρεθούν οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό και η απειλή οικονομικών επιπτώσεων από την εισβολή. Ήδη η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ερχόταν μια παύση στις μειώσεις των επιτοκίων. 

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Bloomberg προβλέπουν ότι το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας θα παραμείνει στο 7,5%, με μόνο μια μικρή μειοψηφία να προβλέπει νέα μείωση.  

«Η Τράπεζα της Ρωσίας μπορεί να έχει πολλούς μακροοικονομικούς λόγους για να συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια, αλλά μπορεί αυτοί οι λόγοι να μην είναι αρκετοί για να προχωρήσει σε παραιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της στην τρέχουσα συγκυρία», σχολίασε ο Ivan Tchakarov της Citigroup. «Η ανακοίνωση της μερικής κινητοποίησης οδήγησε σε αυξημένη αβεβαιότητα, η οποία στο παρελθόν είχε την τάση να γείρει την κλίμακα έναντι της μείωσης των επιτοκίων».

naftemporiki.gr

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα