Χρηματιστήρια: Αρνητικό κλίμα με το βλέμμα στην απόφαση της ΕΚΤ

Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022 13:57
UPD:13:58
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Αρνητικό το κλίμα στα χρηματιστήρια σήμερα με την Αθήνα να χάνει 0,4%, και τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στις 859 μονάδες. Οι αγορές αναμένουν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια, με την άνοδό τους να εκτιμάται από τους αναλυτές στις 75 μονάδες βάσης.

Στο ταμπλό ξεχωρίζει η άνοδος του ΟΛΠ. Στις τράπεζες, η Alpha Bank σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση, με τις Eurobank, Εθνική και Πειραιώς να ακολουθούν.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,3% μέχρι τα μέσα το πρωί, με τις μετοχές της τεχνολογίας να υποχωρούν 1,9% με απώλειες μολύβδου ενώ οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 1,7%. Στο -0,77% ο DAX στη Φρανκφούρτη, ο γαλλικός CAC υποχωρεί 0,87%.

Οι επενδυτές περιμένουν να δουν το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αναμένεται να επιφέρει αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. Η συνεδρίαση θα πρέπει επίσης να σηματοδοτήσει τα σχέδια ποσοτικής σύσφιξης της Τράπεζας καθώς το μπλοκ προσπαθεί να ελέγξει τον πληθωρισμό που ανέρχεται σε επίπεδα ρεκόρ 10%.

Στο επίκεντρο βρίσκονται επίσης τα εταιρικά κέρδη, με τη Shell να ανακοινώνει διπλασιασμό κερδών για το γ' τρίμηνο. Ο ενεργειακός γίγαντας είπε ότι τα υποκείμενα κέρδη έφθασαν τα 9,5 δισ. δολάρια (8,2 δισ. λίρες) μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, ποσό διπλάσιο σε σύγκριση με τα 4,2 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο το 2021, αν και υπάρχει μια σχετική επιβράδυνση σε με το β΄τρίμηνο όταν ανακοίνωσε στοιχεία ρεκόρ. Μέχρι στιγμής φέτος, η Shell έχει αναφέρει κέρδη 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που είναι υπερδιπλάσια από το ποσό τους πρώτους εννέα μήνες του 2021. 

Αντιθέτως βουτιά 12% σημειώνει η μετοχή της Credit Suisse μετά τις ζημίες-μαμούθ 4 δισ. ελβετικών φράγκων που δημοσίευσε ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος, ο οποίος πλήττεται από σειρά σκανδάλων που απειλούν τη βιωσιμότητά του.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα