Σολτς για ενέργεια: Οι τιμές πρέπει να πέσουν- Στόχος η απεξάρτηση από τη Ρωσία

Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022 13:17
UPD:13:34
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η ενεργειακή κρίση ήταν μία από τις μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη και συζητήθηκαν κατά την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Όπως ανέφερε ο κ. Σολτς, η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη είναι απόρροια της κρίσης στην Ουκρανία, «και δεν πρέπει να το ξεχάσουμε αυτό».

«Είναι σαφές ότι οι τιμές πρέπει να πέσουν», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος. «Εμείς στην Ευρώπη συμφωνήσαμε ότι αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε μόνο με αλληλεγγύη», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας.

«Την προηγούμενη εβδομάδα συζητήσαμε λεπτομερώς το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και κατά την άποψή μου καταλήξαμε σε ορισμένες εύστοχες αποφάσεις»:

  • Θέλουμε να ενισχύσουμε την αγοραστική δύναμη της Ευρώπης με κοινές πλατφόρμες που θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμών
  • Θέλουμε να έχουμε από κοινού τρόπο αποθήκευσης
  • Θέλουμε να συμβάλουμε ώστε με τις αποφάσεις που θα λάβουμε να αντιμετωπίσουμε τις υψηλές τιμές, να μην υπάρχει σπεκουλάρισμα στις τιμές
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ

Σύμφωνα με τον κ. Σολτς, είναι σημαντικό ενώ γίνονται αυτά και να στηρίζονται οι πολίτες, αλλά «να μην ξεχάσουμε να επεκτείνουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γιατί αυτή είναι ουσιαστικά η βάση για την Ευρώπη». Μάλιστα, όπως είπε, η Ελλάδα έχει δρομολογήσει εξαιρετικά προγράμματα. «Χρειαζόμαστε εισαγωγές φυσικού αερίου, αλλά χρειαζόμαστε και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», ανέφερε.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν «τα τεράστια κονδύλια» που είναι διαθέσιμα στο Ταμείο Ανάκαμψης, είπε σημειώνοντας ότι θα δώσουν την ευκαιρία για μεγάλες επενδύσεις στο μέλλον.

«Ο στόχος πρέπει να είναι η απεξάρτηση από τη Ρωσία και ρωσικές εισαγωγές, ούτως ώστε ο στόχος της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου να επιτευχθεί», κατέληξε.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα