Τα υπερκέρδη της Shell μπορούν να καλύψουν λογαριασμούς 12,5 εκατ. νοικοκυριών στη Βρετανία

Τι αναφέρει η ΜΚΟ Global Witness
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022 12:22
UPD:12:40
REUTERS/Toby Melville

Τα τεράστια κέρδη της Shell θα μπορούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας 12,5 εκατομμυρίων νοικοκυριών, υπολογίζει η Global Witness.

Η Shell σημείωσε 31 δισ. λίρες υπερκέρδη τους τελευταίους δώδεκα μήνες που τροφοδοτούνται από τις εκτοξευόμενες παγκόσμιες τιμές ενέργειας, υπολόγισε η Global Witness,  διεθνής ΜΚΟ, ενώ οι Βρετανοί είδαν τις αυξήσεις των λογαριασμών ενέργειας να οδηγούν σε οξεία κρίση κόστους ζωής.

Η ΜΚΟ ισχυρίζεται ότι τα υπερκέρδη, που σημειώνονται πέρα ​​από τα κανονικά, αλλά ήδη υψηλά κέρδη της Shell, θα μπορούσαν να πληρώσουν:

  • Λογαριασμούς ενέργειας 12,5 εκατομμυρίων βρετανικών νοικοκυριών, ή
  • Σχεδόν το ήμισυ των 68 δισεκατομμυρίων λιρών που χρειάζεται η κυβέρνηση για να βοηθήσει τους πολίτες της με υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας ή
  • Αντλίες θερμότητας για 2,1 εκατομμύρια σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο, που θα προστατεύουν τις οικογένειες από την αστάθεια των τιμών της ενέργειας ή
  • Τους λογαριασμούς ενέργειας όλων με καθολική πίστωση συν την επείγουσα βοήθεια και για τα 19 εκατομμύρια Υεμένης που βιώνουν μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές στον κόσμο, συν το καταφύγιο έκτακτης ανάγκης για όλα τα θύματα της κλιματικής κρίσης και των πλημμυρών Πακιστάν

 

Και όλα αυτά, αφήνοντας και άλλα 17,1 δισ. υπερκέρδη για τους μετόχους της Shell.

Ο ενεργειακός γίγαντας είπε ότι τα υποκείμενα κέρδη έφθασαν τα 9,5 δισ. δολάρια (8,2 δισ. λίρες) μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, ποσό διπλάσιο σε σύγκριση με τα 4,2 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο το 2021, αν και υπάρχει μια σχετική επιβράδυνση σε με το β΄τρίμηνο όταν ανακοίνωσε στοιχεία ρεκόρ. 

Μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, η Shell ανέφερε κέρδη ρεκόρ 11,5 δισ. δολαρίων, καθώς οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν στα 120 δολάρια το βαρέλι.

Μέχρι στιγμής φέτος, η Shell έχει αναφέρει κέρδη 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που είναι υπερδιπλάσια από το ποσό τους πρώτους εννέα μήνες του 2021.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα