Γαλλία: Ευπρόσδεκτες οι προτάσεις Μπράουν για σχέδιο στήριξης του τραπεζικού συστήματος

Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2008 19:28

Χαιρετίζει η γαλλική προεδρία του Συμβουλίου υπουργών της ΕΕ την απόφαση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών για συντονισμένη μείωση των επιτοκίων τους κατά 0,5%.

Σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες με θέμα τη χρηματοπιστωτική κρίση στην Ευρώπη και την προετοιμασία της Συνόδου κορυφής της ΕΕ (15-16 Οκτωβρίου) ο υφυπουργός εξωτερικών της Γαλλίας αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Ζαν Πιέρ Ζουγιέ τόνισε ακόμη ότι είναι ευπρόσδεκτες οι προτάσεις που κατέθεσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν για την υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού σχεδίου στήριξης του τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γαλλικής προεδρίας «τώρα είναι η ώρα για δράση», ο οποίος τόνισε παράλληλα ότι απαιτείται στενή συνεργασία και συντονισμένη δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αφού χαιρέτισε και αυτός με τη σειρά του τις βρετανικές προτάσεις κάλεσε τα κράτη-μέλη να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να βελτιώσουν το συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ τους αλλά και με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα λειτουργώντας επί τη βάσει κοινών αρχών ώστε να δοθεί μια ευρωπαϊκή απάντηση στην «εισαγόμενη» κρίση. Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, τα μέτρα που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να έχουν ως στόχο τη σταθερότητα στις αγορές. Ο πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε ακόμη από το Συμβούλιο υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προωθήσουν την πρόταση οδηγίας που υιοθέτησε την προηγούμενη εβδομάδα το εκτελεστικό όργανο της Κοινότητας για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών.

Παράλληλα, τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα η Επιτροπή θα υιοθετήσει νομοθετικές προτάσεις επί των πολιτικών συμφωνιών στις οποίες κατέληξε χθες το Συμβούλιο υπουργών οικονομίας της ΕΕ για την αύξηση των ορίων εγγυήσεων των καταθέσεων αλλά και για τους κανόνες λογιστικής που θα διασφαλίζουν ότι τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα αντιμετωπίζονται επί ίσοις όροις έναντι των ανταγωνιστών τους διεθνώς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί και στους εποπτικούς μηχανισμούς στην ΕΕ σε μια ενιαία αγορά που, όπως είπε, αριθμεί 8.000 τράπεζες αλλά τα δύο τρίτα των περουσιακών στοιχείων των τραπεζών να ανήκουν σε 44 διασυνοριακά ιδρύματα που λειτουργούν σε 15 κράτη μέλη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα