Γερμανία: Σχέδια για μικρότερο ποσοστό της Cosco στο λιμάνι του Αμβούργου

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022 11:46
UPD:12:05
REUTERS/FABIAN BIMMER

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας ίσως επιτρέψει στην κινεζική Cosco να αποκτήσει μικρότερο ποσοστό σε τερματικό σταθμό του λιμανιού του Αμβούργου σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, όπως δήλωσαν κυβερνητικές πηγές στο Reuters, σε έναν συμβιβασμό που θα δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσει η συμφωνία.

Ο ναυτιλιακός κολοσσός Cosco ζήτησε πέρυσι να αποκτήσει ποσοστό 35% σε έναν από τους τρεις τερματικούς σταθμούς της εταιρίας logistics HHLA στο μεγαλύτερο λιμάνι της Γερμανίας, το Αμβούργο, αλλά ο γερμανικός συνασπισμός είναι διχασμένος ως προς το εάν θα εγκρίνει τη συμφωνία ή όχι.

Ο συμβιβασμός που συζητείται θα έχει ως αποτέλεσμα το Βερολίνο να εγκρίνει την πώληση του 24,9% του τερματικού σταθμού στην Cosco, αν και πηγές δήλωσαν ότι τα γερμανικά υπουργεία Οικονομίας και Εξωτερικών συμβουλεύουν να μην προχωρήσει η συμφωνία, ακόμα και με τους τροποποιημένους όρους.

Το πώς ο συνασπισμός διαχειρίζεται το ζήτημα θεωρείται μέτρο αναφοράς για το πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φθάσει η Γερμανία σε ό,τι αφορά τη σκλήρυνση της στάσης προς την Κίνα, τον κορυφαίο εμπορικό της εταίρο, λόγω των ανησυχιών ότι είναι υπερβολικά εξαρτημένη από τη χώρα.

Οι πηγές δήλωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί. Η είδηση έγινε γνωστή μία εβδομάδα πριν ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κίνα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε την γερμανική κυβέρνηση από την περασμένη άνοιξη να μην παραχωρήσει μερίδιο σε έναν τερματικό σταθμό του λιμανιού του Αμβούργου στην Κίνα, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Κομισιόν εξέτασε το σχέδιο και έδωσε αρνητική γνωμοδότηση την άνοιξη με το επιχείρημα ότι ευαίσθητες πληροφορίες για τις λιμενικές δραστηριότητες θα περάσουν στα χέρια της Κίνας, αποκάλυψε η γερμανική Handelsblatt. Η γνωμοδότηση αυτή έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και η τελική απόφαση παραμένει στα χέρια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας.Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα