Βρετανία: Αύξηση 46% για την τιμή του τσαγιού σε έναν χρόνο

Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές των τροφίμων
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022 11:32
UPD:11:34

Η τιμή των ζυμαρικών, του τσαγιού, της πατάτας και του μαγειρικού λαδιού έχει εκτιναχθεί στα ύψη και στη Βρετανία, σύμφωνα με νέα στοιχεία, με το φυτικό λάδι να αυξάνεται κατά 65% σε ένα χρόνο.

Συνολικά, η τιμή των οικονομικών τροφίμων στα σούπερ μάρκετ αυξήθηκε κατά 17% το έτος έως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS).

Τα στοιχεία δημοσιεύονται καθώς ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλό 40 ετών, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 10,1% σε ένα χρόνο. Οι τιμές των τροφίμων οδήγησαν την τελευταία αύξηση στο κόστος διαβίωσης τον Σεπτέμβριο, μαζί με τους λογαριασμούς ενέργειας και το κόστος μεταφοράς.

Το ONS (Office for National Statistics) διαπίστωσε απότομες αυξήσεις στις τιμές ορισμένων βασικών οικιακών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ. Οι τιμές των ζυμαρικών αυξήθηκαν κατά 60% το έτος έως τον Σεπτέμβριο του 2022, ενώ οι τιμές του τσαγιού αυξήθηκαν κατά 46%.

Μεγάλες αυξήσεις κατέγραψαν και άλλα είδη καθημερινής χρήσης, όπως πατατάκια, ψωμί, μπισκότα και γάλα.

Αλλά ορισμένα άλλα είδη έπεσαν στην τιμή κατά τη διάρκεια της περιόδου, συμπεριλαμβανομένου του χυμού πορτοκαλιού και του κιμά.

Τα δεδομένα μετρούν τη μεταβολή στην τιμή 30 καθημερινών ειδών παντοπωλείου σε επτά σούπερ μάρκετ.

Η αύξηση του κόστους των ειδών παντοπωλείου επιταχύνθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος έχει διαταράξει τον εφοδιασμό σιτηρών, πετρελαίου και λιπασμάτων από την περιοχή.

Πηγή: BBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα